jul 192019
 

Bij rioleringswerkzaamheden op de terp van Ee is een bijzondere slijp – wetsteen uit de vroege middeleeuwen gevonden. Archeoloog André Pleszynski van MUG Ingenieursbureau uit Leek, die de werkzaamheden archeologisch begeleidt, vond gisteren het 18 cm lange natuurstenen werktuig in de Lytse Loane.  

In een lang verleden ontbraken wet- en slijpstenen in geen enkele gereedschapskist. Het werd gebruikt om messen, bijlen, beitels en zwaarden scherp te maken. De gevonden wetsteen is aan één zijde doorboord. Waarschijnlijk omdat de steen zo bevestigd kon worden aan de gordel van de ambachtsman die hem bezat. Op de steen zijn zeer duidelijk de gebruikssporen van het wetten te zien. De steen dateert vermoedelijk uit de 8e/ 9e eeuw na Chr, dus rond de tijd van Bonifatius. Volgens de archeoloog is het een museumwaardige vondst. “Het komt niet vaak voor dat er complete wetstenen van dit formaat worden gevonden.“ aldus Pleszynski.

Slijpsteen uit Ee 8e/9e eeuw

In de collectie van het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden is een vergelijkbare vroegmiddeleeuwse vondst afkomstig uit Dorestad opgenomen, maar de steen die gisteren in Ee is gevonden is groter.

De rioleringswerkzaamheden

Op de terp van Ee wordt de riolering vervangen. Archeologen hebben van de gemeente Noardeast-Fryslân opdracht gekregen om de werkzaamheden te begeleiden. Zij brengen de opbouw van de terp in kaart. In de Grutte Loane en de Lytse Loane hebben de onderzoekers veel terplagen kunnen documenteren. In de terplagen worden veel vondsten gedaan, zoals kogelpotaardewerk en dierlijke botten. Ook de wet-slijpsteen is uit een terplaag afkomstig. Op de kruising van de Grutte Loane met de Achterwei zijn sloten blootgelegd, die de terp in de late middeleeuwen omgaven.

Opgravingslocatie Ee
 Posted by at 20:42

  4 Responses to “Archeologische vondst in Ee uit tijd van Bonifatius”

  1. Helaas zijn de twee afbeeldingen niet zichtbaar. Niet in de mail-versie en ook niet op de website-versie.

     
  2. Nu wel. Waren eerst te zwaar.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.