mei 112019
 

Vrijdagmiddag 10 mei 2019 nam museumdirecteur Ihno Dragt, van museum Dokkum en museum Fiskershúske in Moddergat, afscheid vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In de grote zaal van de IJsherberg in Dokkum waren vele vrijwilligers en andere genodigden bijeengekomen voor de nodige toespraken en het handen schudden met de altijd actieve publicist en museumdirecteur.

Ihno Dragt afscheidsspeech

Iris Nutma, directeur van Museum Joure, vertelde een interessant verhaal over het reilen en zeilen bij een relatief klein museum. Er moet vaak met veel improvisatie door vrijwilligers en enkele betaalde krachten aan vele voorwaarden worden voldaan. Ook is altijd het budget een lastig onderwerp om onder controle te krijgen. Nutma vertelde zelf ook geboren en getogen in Dokkum te zijn en daarom met plezier, na nu al weer 25 jaar elders te wonen, weer eens terug te zijn in het mooie stadje aan de Dokkumer Ee.

Na nog enkele korte toespraken werd Ihno op het podium geroepen. Hij ontving diverse cadeaus, waaronder een sculptuur van een vogel gemaakt door Andrijana Martinovic, en onthulde zijn laatste vondst: een Fibula uit ca 500 na Christus, die door metaaldetector-amateurs in Noordoost-Friesland gevonden is. Met steun van de Ottema-Kingma Stichting is het kleine verzilverde voorwerp aangekocht voor Museum Dokkum.

Namens redactie en bestuur van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland wensen wij Ihno het allerbeste toe. In zijn woonplaats Damwald is hij een galerie begonnen.

 Posted by at 15:56

  One Response to “Afscheid Ihno Dragt van Museum Dokkum”

  1. Kleine, doch niet onbelangrijke correctie: de fibula, met afbeelding van Odin/Wodan, is van zilver en gedeeltelijk verguld.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.