Onze meestersneuper Piet de Haan stuitte bij een van zijn archivalische ontdekkingstochten op een interessante vermelding.
Het betrof een 16e eeuwse beschrijving van een lijkpad in de Dokkumer binnenstad, vlakbij het huidige Museum Dokkum. Hedentendage is er van het pad of lijkweg niets meer te zien (door verkaveling waarschijnlijk rond 1600 al verdwenen) maar voor geografische kenners betreft het toch een mooie vondst.
Destijds werd een lijkpad vooral gebruikt om van buurtschappen etc naar de kerk te gaan (oa met de lijkstoet).
Deze week kwam Piet erachter dat er in 1589 nog een pad in Dokkum was dat de meulenbuyrster lyckwech genoemd werd. Vlakbij de z.g. Oostermolen. Ons erelid en mede-oprichter van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, Reinder Tolsma bevestigde de transcriptie en vond het ook een mooie vondst.
Op de afbeeldingen bij dit artikel: de proclamatie en het het oudste kaartje van Dokkum [Van Deventer 1562].
– De kaart van 1562 met rechts de Oostermolen.
– Op detail van de kaart: Links verticaal de Kleine Breedstraat naast de Posthoorn lopende van de Diepswal naar de Waag.
– Midden verticaal de Schoolsteeg ten oosten van het museum, kruist de Lange Oosterstraat loopt verder naar de Kleine Oosterstraat boven in beeld.
– de meulenbuyrster lyckwech [verticaal] is ongeveer op de plaats van de linkerkant van het onbebouwde stukje grond naast de Molen.
De locatie is ongeveer dwars door het huidig panden Lange Oosterstraat 23.
Beste Piet de Haan,
Interessante vondst!
Waar komt de tekst vandaan, wat is de bron?
Wat staat er precies?
Verder kan ik niet zoveel met het kaartmateriaal, het is helaas te onscherp. Een actueel kaartje van het gebied had waarschijnlijk veel verduidelijkt.
Voor mensen die niet in Dokkum wonen maar er toch heel veel van houden is het een beetje sneu.
Vriendelijke groeten,
Hanneke Dantuma
Reageer: