mrt 102019
 

Het voorjaarsnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 133, heeft als cover smederij Kiestra in Dokkum, met Tjiebe Kiestra in zijn smederij aan de Duvenhoek.
Jan de Jager vertelt in het omslagartikel over de familie Kiestra, met vele oude foto’s en diverse oude werktuigen uit de smederij die bewaard gebleven zijn.

Redacteur Warner Banga memoreert de nieuwe gemeentenaam en de bijpassende mok die het verleden met het heden verbindt: Een gloednieuw jaar met een nieuwe gemeente: Noardeast-Fryslân. Een gemeente die zo’n beetje het ‘werkgebied’ van onze historische vereniging omvat. Dantumadiel ligt nog even ‘dwers’, maar zal zich uiteindelijk ook aansluiten; dat valt immers ook binnen het territorium van onze club!
Bij een nieuwe gemeente hoort uiteraard een nieuw logo (zonder het taalkundige koppelteken overigens; in welke gemeente gaf dat ook al
weer grote problemen?) én een nieuw heraldisch gemeentewapen, en kijk, dát vinden wij weer interessant…
Dit wapen kent bovenin twee golvende balken in blauw en geel, die aangeven dat het een kustgemeente betreft. Het overige deel is groen,
beladen met een gouden ster, die voorkwam in de wapens van de drie oorspronkelijke gemeenten. Het wapen wordt gedekt door een Friese grietenijkroon, die is overgenomen van Kollumerland c.a. en Dongeradeel.

In de keuzecommissie voor dit nieuwe wapenschild zaten naast onzevoorzitter Haije Talsma en vaste columnist Ihno Dragt ook onze leden Bearn Bilker en zijn voorganger Piet Visser. Een historisch verantwoorde keuze dus! Het bracht de redactie op het idee om de nieuwe gemeenteraad op het hart te drukken: ‘Haw gjin noed of pine, wy passe goed op it ferline.’ Redactielid Theo Delfstra ontwierp daarvoor een fraaie herindelingsmok met deze spreuk en de gemeentewapens, die aan alle raadsleden is aangeboden om daarmee onze vereniging te promoten.
U kunt deze zelf ook bestellen. Maak 11 euro over op ons Bankrek.nr. IBAN: NL08 RABO 0177 8581 41 t.n.v. Historische Vereniging Noordoost- Friesland te Dokkum, onder vermelding van MOK, en u krijgt hem toegestuurd. Vergeet niet ook uw adres te vermelden.

Admiraliteitskenner Eimert Smits F.Azn dook in de belastingen van de Friese Admiraliteit, maar kon het toch niet leuker maken.
Opnieuw een genealogische bijdrage van Sake Meindersma over de lotgevallen van zijn verre familielid Sytske Meindersma.
Arjen Dijkstra vertelt het verhaal achter zijn favoriete jeugboek ‘Schimmels voor de koets’ door Nynke van Hichtum. De familie Van Kuiken speelt een belangrijke rol in dit artikel, en bestierden ook het restaurant in het Vondelpark.
Het voorjaar is altijd weer een tijd van herdenken en stilstaan bij ons oorlogsverleden: Jan van der Velde uit Holwerd doet dat met het aangrijpende verhaal over de Roma-familie Mirosch.

In de prachtige rubriek over verdwenen states en stinzen uit Noordoost-Friesland behandelt Reinder Tolsma deze keer Meckema te Kollum en onze vaste heraldicus Rudolf Broersma legt uit hoe het gemeentewapen van de inmiddels verdwenen gemeente Kollumerland c.a. is opgebouwd.
Verder de vaste rubrieken door redactieleden: Ingeboekt over nieuw verschenen boeken, een Museumbezoekje
aan het Kloostermuseum Claercamp en het digitale webnieuws door webmaster Hans Zijlstra.

Zo is De Sneuper 133 afwisselend en interessant voor iedereen, maar natuurlijk kan uw artikel daaraan bijdragen in een volgend nummer… Want wij blijven afhankelijk van de kopij van onze leden. Stuur dus vooral uw (genealogische of streekhistorische) bijdrage in! De kopijvoorwaarden kunt u online inzien.

De voorjaarsledenbijeenkomst zal op Schiermonnikoog plaatsvinden op zaterdag 13 april. Aanmelden kan tot 8 april 2019 door 22,50, als bijdrage in de kosten, over te maken naar bovengenoemd rekeningnummer van onze vereniging ovv LEDENDAG, uw naam en lidnummer. De vereniging betaalt het resterende bedrag!

Inhoudsopgave:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
– Smederij Kiestra in Dokkum, Jan de Jager
– Belastingen voor de Friese Admiraliteit, Eimert Smits FaZn
– Familie Mirosch uit Holwerd, Jan van der Velde

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
– Lotgevallen van Sytske Meindersma, Sake Meindersma
– Schimmels voor de koets (familie Van Kuiken en paviljoen Vondelpark), Arjen Dijkstra
– Reacties kwartierstaat Posthuma-Iest

RUBRIEKEN & COLUMNS
– COLUMN: Je mutte mar hoare…,Ihno Dragt.
– Vergane glorie: Meckema te Kollum, Reinder Tolsma
– Heraldiek, wapen van Kollumerland c.a., Rudolf J. Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
– Museumbezoekje: Kloostermuseum Claercamp, Piet de Haan
– Ingeboekt: Terpen- en wierdenland, Erik Betten. Friesland & De Eerste Wereldoorlog.
– WEBSITE & -BLOG: Digitaal verhaal: De Sneuper digitaliseert voort (met veel familie Van Aylva), Hans Zijlstra

Op de Praatstoel 2: verhalen uit NOF. Bestel dit fantastische boek (leuk als kadootje)! Slechts 10 euro voor ruim 400 pagina’s hardcover (plus verzendkosten 6,75 ivm dikte boek. Af te halen in Dokkum zonder verzendkosten).

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 15:49

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.