feb 022019
 

Opening Zuivelcoöperatie Dokkum: Suvel mei in ferhaal

Niemand applaudisseerde tijdens de opening van de kleinste Zuivelcoöperatie van Nederland. Niet vanwege het gebrek aan mensen of enthousiasme, maar op verzoek van dagvoorzitter en kok Reitse Spanninga. Hij vroeg de tweehonderd genodigden om rekening te houden met Annie136, de Fries-Bonte koe, en Lutske het Friese paard. De twee dieren liepen voor- en achter een boerenwagen. Daarop vervoerden ze onder andere Spanninga zelf, maar ook gedeputeerde Johannes Kramer én minstens zo belangrijk; een gevulde melkbus die symbolisch de opening van Zuco Dokkum compleet moest maken.

Foto: Nienke de Vries. 

Zuco verwerkt dagverse kleinschalige melkstromen tot authentieke zuivelproducten als roomijs, melk, karnemelk, vla, boter, yoghurt en kwark. Iedere dag zullen boeren uit de omgeving hun melk de binnenstad invoeren. Een slang door het raampje van Zuco verbindt de grote melktank in het pand, met de kleine melktank achter trekker buiten. Vanuit de kleine tank wordt de melk iedere ochtend in de grote overgegoten.

De drie jonge initiatiefnemers, Wiebe de Jong, Sander Wijnstra en Hessel Jan Sinnige zetten in op ambachtelijkheid, authenticiteit, duurzaamheid en lokaliteit. Onmiskenbaar zijn deze pijlers terug te vinden in hun producten, maar ook tijdens opening van hun bedrijf op vrijdag 1 februari. Volle champagne glazen met zelfgemaakte ‘molke’ en ‘sûpe’ werden geheven op de bijzondere dag dat Dokkum officieel een zuivelcoöperatie rijker is.

Foto: Nienke de Vries.

Het succes van de formule doet nu al blijken door de lovende reacties die niet alleen regionaal, maar ook nationaal aan het adres van de drie jonge mannen binnenkomen. ‘It past ús as in jas. Suvel mei in ferhaal’, ook gedeputeerde Kramer is enthousiast. Na de officiële opening spreekt hij de genodigden toe in een speciaal daarvoor opgezette tent midden op de Zijl van Dokkum. Zuco gaat volgens hem over kwaliteit en liefde voor het product, maar ook over het geven van perspectief aan andere boeren; hij doelt daarmee op natuur-inclusieve landbouw en duurzaamheid.

De productieketen, of zoals agrarisch ondernemer Hessel Jan het benoemt: ‘van gras tot glas’, wordt door Zuco klein en overzichtelijk gemaakt. ‘Men wit wer wêr it weikomt’, beaamt Kramer na afloop van zijn toespraak. Zuco is volgens hem een voorbeeld, niet alleen voor de overige steden in Friesland, ook daarbuiten.

In Dokkum ziet men de meerwaarde van Zuco in. Een deel van de inwoners en omwonenden investeerden namelijk al in het bedrijf. Door de verkoop van honderdzeventig obligaties, ieder ter waarde van duizend euro, probeert Zuco zonder subsidies, maar met maatschappelijk kapitaal het bestaansrecht van hun zaak te verzekeren. Zeventig obligaties waren daarvan al verkocht, maar volgens de notaris die op 1 februari de hele middag beschikbaar was om extra inschrijvingen te registreren, kunnen daar aan het einde van de middag zo’n dertig bij opgeteld worden.

Waar de genodigden op vrijdag 1 februari al een voorproefje mochten nemen van het rijke assortiment dat Zuco te bieden heeft, zijn andere belangstellenden op zaterdag 2 februari van harte welkom. De hele dag houdt Zuco openhuis. Ook televisiekok Reitse Spanninga is aanwezig en verzorgt korte masterclasses. Voor een ieder die zijn melk of yoghurt het liefst zonder de drukte koopt: maandag heeft Zuco vanaf tien uur de deuren voor u geopend.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.