dec 152018
 

Het najaarsnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 132, heeft als cover het interieur van een voormalige apotheek in het Doktershus in Stiens.

In het omslagartikel verhaalt Lisette Meindersma, over de doopsgezinde (apothekers-)familie Posthuma en de gelieerde families Iest en Uurhaan. Vele foto’s en geschilderde portretten zijn in deze families bewaard gebleven, dus het belooft een kleurrijk en informatief artikel te worden, waarin ook de genealogie eindelijk weer eens wat meer aandacht krijgt.

Thijs Gras heeft een mooi verhaal over hoe Ameland onder de galkoorts gebukt leek te gaan in 1803/1804, na de stranding van een schip.

Reinder Tolsma beschrijft de bijzondere geschiedenis van de state Tjaerda te Rinsumageest.

Frans Thuijs heeft voor de laatste keer een verhaal uit de reeks ‘Confessieboeken’ van het Stadsarchief Amsterdam met crimineeltjes uit Noordoost-Friesland.

De korte reeks van artikelen over Joodse families in Noordoost-Friesland krijgt in De Sneuper een vervolg met Joodse bank van leninghouders in Kollum door Lucas Bruijn, die later ook nog over de bekende Joodse familie Van Collem (met oa filmkenner Simon van Collem) zal publiceren.

Onze vaste heraldicus Rudolf Broersma legt nog een keer uit hoe het gemeentewapen van de inmiddels verdwenen gemeente Kollumerland c.a. in de loop der jaren zich ontwikkelde.

Zo is De Sneuper 132 afwisselend en interessant voor iedereen, maar natuurlijk kan uw artikel daaraan bijdragen in een volgend nummer… Want wij blijven afhankelijk van de kopij van onze leden. Stuur dus vooral uw (genealogische of streekhistorische) bijdrage in! De kopijvoorwaarden kunt u online inzien.

De voorjaarsledenbijeenkomst zal op Schiermonnikoog plaatsvinden op zaterdag 13 april 2019 (onder voorbehoud)!

Inhoudsopgave:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
– Joden in Kollum, Lucas Bruijn
– Ameland gebukt onder galkoorts, Thijs Gras
– Noordoost-Friezen in Amsterdamse confessieboeken (3), Frans Thuijs

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
– Kwartierstaat families Posthuma, Iest en Uurhaan, Lisette Meindersma

RUBRIEKEN & COLUMNS
– COLUMN: Je mutte mar hoare…,Ihno Dragt.
– Vergane glorie: Tjaerda te Rinsumageest, Reinder Tolsma
– Heraldiek, wapen van Kollumerland c.a. (2), Rudolf J. Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
– Museumbezoekje: Nobels Nostalgisch Museum, Jacob Roep
– Ingeboekt: 3x Graven in de Bonifatiusterp, Warner Banga
– WEBSITE & -BLOG: Digitaal verhaal: Resultaat en Fries erfgoed, Hans Zijlstra

Op de Praatstoel 2: verhalen uit NOF. Bestel dit fantastische boek (leuk als kadootje)! Slechts 10 euro voor ruim 400 pagina’s hardcover (plus verzendkosten 6,75 ivm dikte boek. Af te halen in Dokkum zonder verzendkosten).

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

De redactie vraagt de leden een korte vragenlijst over De Sneuper 132 in te vullen: klik hier. Deze vragen kunt u anoniem beantwoorden. De resultaten zijn alleen voor de redactie zichtbaar en worden uitsluitend voor De Sneuper gebruikt.

 Posted by at 09:59

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.