nov 012018
 

Op een wetenschappelijk congres in Lausanne, Zwitserland, presenteerde professor Dr. Hans Mol van de Fryske Akademy over de laatste ontwikkelingen in het project HISGIS.

In dit project, waarin historische gegevens (HIS) gekoppeld worden aan een geografisch informatiesysteem (GIS), speelt Dokkum een voortrekkersrol.

Dinsdag 30 oktober was er tijdens het ‘Time Machine 2018 congres’ een parallelsessie waarin lokale ‘tijdmachines’ werden gepresenteerd.
De Italiaanse stad Venetië geldt als een lichtend voorbeeld, waarbij historische informatie over bewoning door de eeuwen heen in 3D wordt gevisualiseerd, zie daarvoor https://timemachineatlas.eu/.

Ook steden als Budapest, Barcelona, Antwerpen en Amsterdam presenteerden hun projecten, maar Dokkum kan zich ook internationaal met deze steden meten.
Julia Noordegraaf, professor Digital Heritage (Cultureel Erfgoed) aan de Universiteit van Amsterdam twitterde over de presentatie van professor Hans Mol en had lovende woorden voor de pioniersrol van Dokkum.
Redacteur Piet de Haan van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland heeft hiervoor het onderzoek gedaan in de kadastrale gegevens op het Streekarchief in Dokkum en deze aangevuld met eerder onderzoek van de neven Eimert Smits, die Dokkum in Kadastraal Perspectief publiceerden. Hierbij zijn ook tekeningen gemaakt van alle historische gevels, naast de bewonersgeschiedenis die De Haan vanuit diverse historische bronnen bij elkaar wist te sprokkelen.

Meer informatie: https://conference.timemachine.eu/

 Posted by at 13:01

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.