nov 142018
 

Woensdag 7 november 2018 was het eindelijk zover. De kastenwand, schouw en lambrisering uit het 18e eeuwse huis van de Dokkumer familie Fockema, die in 1911 in Paleis Het Loo in Apeldoorn werden ingebouwd, konden op feestelijke wijze (terug) verwelkomd worden in het stadhuis van Dokkum.
Burgemeester Johannes Fockema en zijn gezin met o.a. de later bekend geworden zoon Daam Fockema woonden enkele decennia in het statige pand in de Kleine Breedstraat, totdat het Hoofdpostkantoor van Dokkum werd. Na de afbraak werd het interieur veiliggesteld.

Het 17e eeuwse stadhuis, gebouwd op de plek van de voormalige Mockema stins (waarvan de keldergewelven nog getuigen), is inmiddels uitgegroeid tot een verzamelgebouw van historische interieurs. Wat het Fragmentengebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam is voor exterieurs, dat is het Dokkumer stadhuis voor interieurs.
Interieurelementen uit het huis van de familie Helder in de burgemeesterskamer, goudleerbehang, een schouw van Jacob Lous en schitterende allegorische wandschilderingen en grisailles in wat nu de trouwzaal is doen menig kenner smullen.
In deze entourage kwam een klein gezelschap bijeen om de formele overdracht te vieren van het Dokkumer rococo interieur.
Redacteur van onze vereniging Hans Zijlstra gaf een introductie over de eerdere publicatie in De Sneuper 109, maart 2013, hoe de samenwerking met Paleis Het Loo tot stand gekomen was en hoe de gemeente zeer behulpzaam en vlot was bij het organiseren van deze nog vrij gecompliceerde klus.
Professor Johan de Haan, hoofdconservator van Paleis Het Loo, in gezelschap van collega Liesbeth Schotsman, schetste vervolgens de kunsthistorische context van het interieur en hoe het Paleis er uit zal zien na de verbouwing die recent is gestart.
Wethouder Albert van der Ploeg sloot vervolgens af met een dankwoord aan de vele betrokkenen, niet het minst de professionele timmermannen die heel wat puzzelwerk nodig hadden om een en ander passend te krijgen.
Het was dan ook prachtig om met zijn allen te zien hoe fraai het interieur nu op de begane grond is ingebouwd.

In de avonduren gaf Johan de Haan nog een zeer informatieve lezing over de resultaten van de inventarisatie door de Stichting Interieurs in Fryslan. Opvallend was o.a. dat aan de Zijl in Dokkum bij diverse panden een spiltrap gebouwd is rondom een houten mast. De familie Bock/Bok was in Dokkum een bekend geslacht van mast- en pompmakers. Het hout kwam veelal uit het Oostzeegebied.

Een kort verslag met vele foto’s vindt u o.a. bij RTVNOF evenals een uitgebreider artikel in het Friesch Dagblad.

 Posted by at 00:56

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.