nov 222018
 

Vanmiddag vond de boekpresentatie van ‘Elf Steden, 11 verhalen’ in de oude kerk in Schettens plaats. Een prachtige locatie waar eerder in mei dit jaar kolonel Schelte van Aysma (1578-1637) met militaire eer werd bijgezet. Hierover gaf sneuper

André Buwalda als kerkrentmeester nog een introductie. Vervolgens werden verschillende anekdotes over de Friese Elfsteden en de Elfstedentocht verteld. Onder meer over de toenmalige kroonprins Willem Alexander die als W.A. van Buren aan de tocht van 1986 deelnam. Het eerste exemplaar van ‘Elfsteden 11 verhalen’ werd aan Hans Wiegel, voormalig Commissaris van de Koningin in Friesland, overhandigd die een groot liefhebber van antieke boeken en oude prenten is. Hij vindt dat het een prachtig boek geworden is. Sneuper Jacob Roep had drie verhalen over de Friese steden Dokkum, Franeker en Harlingen aangeleverd. Het verhaal van Dokkum gaat over de

Hans Wiegel met De Sneuper

Hans Wiegel met De Sneuper nr. 130

zeerovers die daar in 1630 werden opgehangen. Dit verhaal werd door sneuper Nykle Dijkstra ontdekt. Elk verhaal is ook in het Stadsfries vertaald. De vertaling van het zeeroversverhaal is door sneuper Warner Banga in het Dokkumers vertaald. Zo hebben diverse sneupers van onze vereniging aan dit project een bijdrage geleverd.


Na afloop gaven Piet de Haan en Jacob Roep een exemplaar van De Sneuper aan Hans Wiegel. In nummer 130 staat een artikel over de schoolbestemming in Ee. In dit Friese dorp heeft Wiegel jarenlang een tweede huis gehad. De heer Wiegel was hier zeer content mee en proostte op De Sneuper! Tsjoch!

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.