okt 202018
 

De Wurkgroep Maritime Skiednis van de Fryske Akademy hield op 20 oktober een bijeenkomst in museum Het Hannemahuis te Harlingen. Na een kort huishoudelijk gedeelte werd het woord gegeven aan Joop de Jong, directeur

Directeur Joop de Jong van de Amelander musea vertelt over het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland.

Directeur Joop de Jong van de Amelander musea vertelt over het Hidde Dirks Kat-jaar op Ameland.

van Amelander Musea. Op Ameland werd 2018 uitgeroepen tot Hidde Dirks Kat-jaar. Precies tweehonderd jaar geleden werd Kats verslag gepubliceerd van de dramatische overwintering op Groenland in 1777 toen een groot aantal walvisvaarders schipbreuk leed. De Jong liet zien hoe het hele eiland in de achttiende eeuw in het teken stond van de walvisvangst en dat de sporen daarvan nog altijd overal te zien zijn. Zo werd balein soms opgehangen als versiering en werden walvisbotten gebruikt als tuinafrastering of als drempel. Het was mooi om te zien hoe groot de betrokkenheid van de Amelanders was bij de viering van dit bijzondere jaar.

Het tweede deel van de middag was minder maritiem van aard. Hugo ter Avest, directeur van het Hannemahuis, vertelde over de historie van het museum en over de nieuwe expositie ‘Lage Landen’. Op deze tentoonstelling laten veertig schilderijen (o.a. van Jacob Mankes en Jozef Israëls) de diversiteit van het Hollandse landschap zien over enkele eeuwen en hoewel het land centraal stond was af en toe ook nog een bootje te zien.

De Wurkgroep komt op 19 januari weer bijeen tijdens een symposium over visserij op de Zuiderzee en de Waddenzee.

Een ander evenement om in de agenda te zetten: in Harlingen wordt op 27 oktober 2018 het expeditieschip van Willem Barentsz gedoopt in het bijzijn van prinses Margriet.

Geschreven door Nykle Dijkstra

  One Response to “Wurkgroep Maritime Skiednis Fryske Akademy op bezoek in Harlingen”

  1. Hallo
    Eigenlijk heb ik een vraag.
    in pakweg 1965 las onze meester een boek voor over een jongen die in Harlingen woonde en bij de schoenmaker werkte. Zijn vader was omgekomen bij de Walvisvaart. Deze jongen gaat ook mee op walvisvaart en op Groenland laat hij briefjes los en waaien over de sneeuw dan boijkt zijn vader nog in leven op Groenland en vindt zo n briefje van zijn zoon en op die manier worden ze herenigd.
    Mijn vraag wie weet hoe dit boek heet en wie is de schrijver.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.