okt 262018
 

Van onze reporter ter plaatse, Henk Aartsma.

Redacteur Piet de Haan van De Sneuper, het verenigingsblad van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, was donderdagmorgen gastspreker bij De Buurtkamer aan de Oranjewal in Dokkum.

De propvolle zaal met 40 aanwezigen liet hij via woord en beeld nader kennismaken met de rijke geschiedenis van Dokkum. Aan de hand van de kaart van Jacob van Deventer, 1562 en de kaart van Blaeu 1649, liet hij zien hoe Dokkum er gedurende die lang vervlogen tijden was bebouwd.
Pas in 1924 vond er een belangrijke uitbreiding van de toen nog tussen de stadsgrachten gelegen Dokkum plaats. Verder vertelde Piet de Haan op een boeiende wijze, waarbij een vleugje humor niet ontbrak, over de Sjoelbaan en Klosbaan 1677, een ruzie over het gebruik van een steeg, een mestbult aan het Nauw, de overstroming van de Grote Breedstraat in 1686 en het kleurrijke leven van Dirk Postma, die aanvankelijk blikslager was maar die later in meerdere plaatsen de kansel als dominee betrad.

De lezing van Piet de Haan was zo in de smaak gevallen dat ’s middags na de lezing al contact is opgenomen met archivaris Jack Boersma van het Streekarchief Noordoost-Friesland in Dokkum, om een afspraak te maken voor een rondleiding in het archief met als hoogtepunt een bezoek aan ‘de Kluis’ waar de archiefstukken veilig opgeborgen zijn.

 Posted by at 16:35

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.