sep 072018
 

Het zal u, als trouwe lezer, niet ontgaan zijn dat sinds 13 juni 2018 in Beetsterzwaag de tentoonstelling Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt plaatsvindt.

Uitreiking exemplaar Tinco Lycklama fotoboek

Ruim twee jaar nadat ik samen met George Homs en Wibo Boswijk de Tinco Lycklama Foundation oprichtte en vorig jaar reeds in Cannes, waar Tinco Lycklama zijn collectie aan de stad schonk, een succesvolle eerste tentoonstelling kon realiseren, is ook in Beetsterzwaag het enthousiasme tot grote hoogte gestegen!

In samenwerking met de stichting Historisch Beetsterzwaag en Cultbee kon het oude grietenijhuis aan de Hoofdstraat 17 (normaliter atelier van beeldhouwster Eja Siepman van de Berg) voor drie maanden gehuurd worden. Uiteraard mede dankzij diverse fondsen.

Naast de door Pat Belgers prachtig ingerichte tentoonstelling met maar liefst 181 artefacten uit Cannes uit de Tinco Lycklama collectie (een unicum in de uitleen van een Frans museum naar Nederland) werd er ook door Heleen Verhage een uitgebreid lezingenprogramma opgezet (alle 10 lezingen vrijwel uitverkocht) en regelde Martine Mees de live uitvoering van twee door Tinco geschreven muziekstukken die we vorig jaar in de Nationale Bibliotheek van Frankrijk in Parijs vonden: Gardes de Persepolis (een mars) en Filles de Babylon (een wals).

In de tentoonstelling is een mooie link naar het heden gelegd met de gouaches van het hedendaagse Syrië en Libanon door archeoloog/kunstenaar Theo de Feyter, die ook als ‘artist in residence’ diverse markante gebouwen uit Tinco’s leven schilderde.

Als vrijwilligersorganisaties kon er gelukkig een beroep gedaan worden op vele inwoners van Beetsterzwaag, die als suppoost en kaartjesverkoper optraden en bij diverse lezingen kwamen kijken. Een beter voorbeeld van Mienskip is vrijwel niet te vinden in dit jaar van Culturele Hoofstad van Europa, Leeuwarden/Fryslan 2018.

Maar niet alleen de lokale bevolking, ook belangstellenden en toeristen uit het hele land en ver daar buiten kwamen tot nu toe op bezoek. Recent was er zelfs een reünie van leden van de familie Lycklama a Nijeholt, waarvan er 16 uit Canada en de Verenigde Staten kwamen!
Samen met de tentoonstelling vorig jaar in Cannes zijn er nu zo’n 20.000 belangstellenden geweest, waarmee we denken ruim ons doel om deze onbekende Friese jonker terug in de schijnwerpers te plaatsen bereikt te hebben.
Dat mag ook wel blijken uit de belangstelling van de media: vele artikelen in de Leeuwarder Courant, een heuse documentaire van Omrop Fryslan, een hele pagina in de Telegraaf (samen met de Iran tentoonstelling in het Drents Museum) en recent nog een reportage met Theo de Feyter in Vrij Nederland.

Wegens het succes tot nu toe is dan ook de tentoonstelling met twee weken verlengd, tot 23 september 2018.
Komt allen dus nog even langs in de prachtige Hoofdstraat van Beetsterzwaag! Openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 11 tot 17 uur en de toegang is slechts 5 euro (vandaag en morgen tijdens Open Monumentendag zelfs tot 19 uur!).
Voor een luttel extra bedrag koopt u daarbij een catalogus met vele kleurenfotos van de tentoonstelling!

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.