aug 302018
 

Het was het jaar 1630 toen twee kapiteins van de Friese Admiraliteit te Dokkum vijf zeerovers gevangen namen. De mannen uit Duinkerken voeren al rovend langs de Friese kust. Met een list werden ze in Dokkum gevangen genomen en uiteindelijk opgehangen aan de galg die aan de kade stond. Bijna 400 jaar later is de Piratenstrop terug in Dokkum.

De namen van de gehangenen in Dokkum in 1630

Vrijdagmiddag 7 september 2018 wordt het kunstwerk ter nagedachtenis aan dit verhaal en met de naam “Anno 1630” door wethouder Pieter Braaksma en Nykle Dijkstra onthuld. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Historische ontdekking
Nykle Dijkstra, redacteur van de Historische vereniging Noordoost-Friesland, ontdekte vorig jaar een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 in de British Library in London.
Shantykoor ‘De Admiraliteitssjongers’ maakte op basis hiervan een lied, en bracht het nummer vorig jaar tijdens de Admiraliteitsdagen ten gehore. Daarmee is het idee ontstaan om de strop terug te brengen aan de Halvemaanspoortbrug. Ruimtelijk vormgever Byfrank (Frank van Dijk) ontwierp het kunstwerk dat op 7 september 2018 wordt onthuld.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

14:15 – 14:30 uur             Ontvangst / Verzamelen bij Halvemaanspoortbrug

14:30 uur             Welkomstlied ‘Ode aan Dokkum’ door Admiraliteitssjongers

14:35 uur             Programma met kanonschoten & ceremonie door Schuttersvereniging Sloten, onthulling kunstwerk “Anno 1630” & zang van de Admiraliteitssjongers

15:30 uur             Afronding met hapje en drankje bij de IJsherberg voor alle genodigden

Parkeren

Komt u met de auto dan kunt u parkeren bij het Harddraverspark.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.