apr 012018
 

In het gemeentehuis van Kollumerland zijn onze leden, het echtpaar Reinder Postma en Yvonne te Nijenhuis uit Oudwoude, door burgemeester Bearn Bilker benoemd tot ‘Ridder in De Orde van Oranje-Nassau‘.

Reinder Postma is al jarenlang enthousiast onderzoeker naar verschillende aspecten van de geschiedenis van Noordoost-Friesland. Onlangs heeft hij twee waardevolle archieven, waaronder de omvangrijke brievencollectie van een voormalig dienstplichtig soldaat in Nederlands-Indië, aan Tresoar overgedragen. Deze zullen onderdeel worden van de nieuw te vormen Collectie Reinder Postma.

Zijn onderzoek, dat zich de laatste jaren vooral heeft toegespitst op de Tweede Wereldoorlog in Dokkum en wijde omgeving, heeft inmiddels een mooie serie boekwerken opgeleverd. Het bijzondere van die serie, die hij samen met zijn vrouw Yvonne te Nijenhuis heeft samengesteld, zit ‘m in de ruime aandacht die ze schenken aan de ‘kleine’ oorlogsverhalen die zich in dat gebied hebben afgespeeld, en waarin altijd de mens centraal staat. Belangrijk is ook dat ze met deze boeken de herinnering levend houden aan hen die zich tijdens de oorlog met gevaar voor eigen leven voor anderen hebben ingezet.
Ook op andere wijze heeft Reinder voor erkenning van het werk, dat verzetsmensen tijdens de oorlog hebben verzet, gezorgd. Zo leverde hij drie jaar geleden een belangrijke bijdrage aan de postume toekenning door Yad Vashem van de titel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren‘ aan Sybe en Ruurdtje Bruning in Akkerwoude.

Reinder en Yvonne werken nog hard aan het boek over Oostdongeradeel in WO II – dat hopen ze volgend jaar mei klaar te hebben,
Westdongeradeel staat in concept klaar, en wordt het volgende van hen samen.
Reinder vult aan:
Vermoedelijk kom ik zelf daarna nog met een soort aanvulling: joodse onderduikers in Ferwerderadeel en Dantumadeel met diverse andere aanvullingen – en dan hebben we alles wat nu DDFK heet en straks samen gaat, voor een mooi deel te pakken;
Over Dantumadeel was al een boekje van Gosse Minnema (soms met hier en daar onjuistheden en foute namen, stukken uit de krant dus wel eens wat te vluchtig geschreven waren). Over Ferwerderadeel was / is er nog niets.

De Historische Vereniging Noordoost-Friesland feliciteert Reinder en Yvonne met deze benoeming tot ‘Ridder in De Orde van Oranje-Nassau‘!

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.