jan 192018
 

Gemeentehuis Dongeradeel lezing 21 feb 2018De lezing wordt gehouden op woensdag 21 februari aanstaande

Aanvang: 20.00 uur.
Locatie: Doopsgezinde/Remonstrantse Kerk aan de Legeweg te Dokkum

Korte inhoud lezing:

Bijna 35 jaar Gemeente Dongeradeel“  door de heer Pieter  Sijtsma.

Op 1 januari 1984 ontstond de gemeente Dongeradeel. Hiermee waren de drie voormalige gemeenten Oost- en Westdongeradeel en Dokkum opgeheven. 

Aan de hand van diverse gebeurtenissen in de afgelopen 35 jaar wordt u meegenomen naar hoe het was rond het jaar 1984 en hoe we er nu voorstaan in 2018. Wat is er verdwenen en welke ontwikkelingen hebben er in de 35 jaar plaatsgevonden.
Maar ook, wat is er niet veranderd? Zo wordt er onder andere aandacht geschonken aan het bestuur en de ambtenaren van de gemeente, de cultuur, sport en recreatie, het onderwijs, de economie. de agrarische sector en de kerken.

Waarom werd het betalen voor een inrit over de stoep van de gemeente in Dokkum afgeschaft en hoe zat het nou precies met de ontwikkeling van de Zuiderschans? Waarom moest men voor het aanvragen van een bijstandsuitkering naar Metslawier en voor een kapvergunning naar Ternaard?

Zomaar een aantal vragen die tijdens deze lezing ter sprake kunnen komen. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan op 21 februari naar de lezing. Van harte welkom!

  One Response to “Lezing door Pieter Sijtsma: “Bijna 35 jaar Gemeente Dongeradeel””

 1. Door de gemeentes die als maar groter worden, wordt de binding met de burger minder. Het democratische gehalte met de burger neemt daardoor af. Een ontwikkeling die daaraan parallel loopt is dat de provincies een steeds minder belangrijke rol krijgen. Terwijl dit juist een grotere positie moest zijn / worden, om het regionale geluid in Den Haag te positioneren. Wat we met de samenklontering van de gemeenten beogen te bereiken, hebben we al (hadden?) op provinciaal niveau. Organisaties die uitstekend geschikt gemaalt kunnen worden als bureaus voor uitvoering van landelijke regelingen.
  Een ontwikkeling die parallel loopt aan de ‘VerHagenisatie’ van de Democratie. We hebben een gelaagde democratie (gemeenten, provincies, 2e kamer, 1e kamer). Wat te denken van een Kuzu die na de pieten gebeurtenissen in Dokkum onze minister president op het matje roept. Dit is een ontkenning van de lokale democratie.
  Kortom we moeten sterker gericht zijn op ‘Onthagen’. Sterkere provincies en gemeentes met menselijke maat, die gericht zijn op de burger.
  Hier zou bij horen, een verkiezing van 2e kamerleden, sterk gebonden aan de regio, Vgl hiervoor het VK kies systeem. Het geluid van de burger komt direct in de 2e kamer en is daardoor beter herkenbaar, wat doen onze eigen politici. Het maakt hierbij niet uit van welke partij je bent. Iedere partij moet er maar voor zorgen dat er regionale polititci zijn die je kunt kiezen.
  Het is hier te kort om dit verder uit te werken. Graag doe ik dat nog een keer uitgebreider. Een attacht krijg ik niet aan de mail, ik weet niet waar dat aan ligt.

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.