sep 252017
 

Recentelijk kwam bij het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch in het Fries Museum een schilderij van Ids Wiersma aan het licht. Het toonde op het land werkende mensen met korenschoven en een kerk op de achtergrond. Dat deed me direct aan Noordoost-Friesland denken. Welk dorp het precies is weet ik niet, maar wellicht herkent een van de lezers het.

Wiersma werd ook wel de Monet van Friesland genoemd. En inderdaad hebben zijn schilderijen wel iets weg van zijn stijl.

De in 1878 in Brantgum geboren kunstschilder (zoon van arbeider Doeke Goslings Wiersma en Eeke Idzes Koopmans) begon aanvankelijk als huisschilder maar kwam al gauw onder de aandacht van kenners. Uiteindelijk kon hij toch naar de Tekenacademie in Den Haag en zo tekende hij o.a. voor het Koninklijk Huis, als lid van de Haagse Pulchri Studio. Ook maakte hij muurschilderingen voor de Rijksmunt in Utrecht. Nadat hij een tijdje tekenleraar was geweest keerde hij terug naar Friesland om als kunstschilder het boerenleven te vereeuwigen.
Hij woonde ook enige tijd in Amsterdam, waar hij het verdwijnende stadsleven in beeld bracht en ook huwde. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart 46 tekeningen van hem.

Toen ik het op ons Twitterkanaal meldde kreeg ik een reactie van Louw Dijkstra van Uitgeverij Wijdemeer, die een vergelijkbaar schilderij van Ids Wiersma kende, met daarbij op de achtergrond een wel herkende kerk, die van Dronrijp, in 1923. De overeenkomst in compositie is frappant, maar is de andere inderdaad in Noordoost-Friesland ontstaan?

Ids Wiersma, Dronrijp 1923

  6 Responses to “Ids Wiersma, kunstschilder uit Brantgum”

 1. hagoeie,
  ik ben verzamelaar van ids wiersma. ik vermoed dat het schilderij wat in kunst en kitsch te zien was.. brantgum is.
  mei groetnis,
  hendrik bouma

   
 2. Op zolder vond ik een schilderij gesigneerd door .. wiersma,gedateerd 1914. Het stelt een straatje voor. Ik wil graag zeker weten of het van ids wiersma is.
  Kan iemand mij daarmee helpen?
  Met groeten van jan kalkwiek.j

   
 3. Ik heb een olieverf van Ids Wiersma van het Korendragershuisje van Franeker. Vind ik het mooi? Het is speciaal als dank door hem voor pake en beppe gemaakt. Pake en beppe woonden in Winaam en beppe kwam oorspronkelijk uit Franeker, vandaar. Het was een geschenk uit dank, waarvoor weet ik niet. Was net na WO-II.

   
  • Beste Jan, u schrijft: ‘vind ik ’t mooi?’

   Vind u het mooi? Mocht u er vanaf willen dan heb ik zeker belangstelling.

   Mvg hendrik bouma

    
   • Beste meneer Hendrik,
    Uit de nalatenschap van mijn echtgenoot (hij ver,zamelde schilderijen) vond ik een waterlandschap gesigneerd door IWiersma.
    Misschien heeft u belangstelling.
    Stuur graag een foto
    Vriendelijke groet, Evelien

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.