okt 162016
 

Zaterdag 15 oktober 2016 vond onze najaarsledendag plaats in Oostmahorn, aan de boorden van het Lauwersmeer.

Gosse Bootsma, links, krijgt de voorzittershamer aangereikt

We begonnen de dag met een ledenvergadering, waarin Gosse Bootsma als nieuwe voorzitter van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland werd geïntroduceerd door Jan de Jager.

Ciska Hoekstra had namens het bestuur nog enkele mededelingen alvorens Arjen Dijkstra de plannen rond Dokkum in 3-D presenteerde. Verschillende steden zijn Dokkum al voorgegaan in het digitaliseren van 17e eeuwse kaarten. Daarbij werd in vogelvlucht video een reis door de stad gemaakt, waarbij soms bijzondere ontdekkingen gedaan werden.
Groningen was er in 2009 als een van de eersten mee om de kaart van cartograaf Egbert Haubois uit 1634 in drie dimensies (3D) weer te geven.

Vervolgens kwam Leiden met het digitaliseren van de kaart uit 1649 van Johan Blaeu.

Wat recenter werd voor Leeuwarden de kaart van Sems uit 1603 gedigitaliseerd en rechtop gezet, waarbij een deel via crowdfunding werd gefinancierd. Particulieren konden een specifiek pand adopteren en werden daarna in de publicatie vermeld en uitgenodigd op het evenement waar de film gelanceerd werd.
De vraag is hoe we de financiering rond kunnen krijgen zonder al te veel financiële risico’s te lopen. Dat wordt de komende tijd verder uitgezocht.

Jacob Roep vertelt over de Beeldbank

Jacob Roep presenteerde de plannen rond de Beeldbank voor onze vereniging. Voor zijn eigen website Amelander Historie heeft hij al een Beeldbank Amelanders opgezet. Binnenkort dus ook voor de Historische Vereniging Noordoost-Friesland. Als u dus nog mooie oude foto’s uit de regio hebt stuur ze ons dan digitaal of per post toe (liefst met beschrijving).

Hans Zijlstra meldde de plannen van de Fryske Akademy om het kadasteronderzoek van Piet de Haan op te gaan nemen in HISGIS.
Ook vertelde hij over de komende nummers van De Sneuper, waarin o.a. over schilderijen en Joodse Bank van Leninghouders in Kollum gepubliceerd zal worden. Meer kopij kunt u nog altijd insturen!
Ook kwam na een suggestie van Henk Aartsma (de vereniging bestaat volgend jaar 30 jaar!) het idee op om in 2017 een extra jubileumnummer van De Sneuper uit te geven.

Na een eenvoudige doch voedzame lunch begonnen we aan het middagprogramma: de presentatie van Willem Wilstra over zijn tijd als kapitein van reddingsboot Gebroeders Luden vanuit  

Ciska Hoekstra bedankt Willem Wilstra voor de lezing

Oostmahorn. De belangstelling was massaal want ook niet-leden waren uitgenodigd via de Dockumer Courant. Het restaurant zat dan ook met een man of 80 bomvol. Na afloop konden we dan ook 4 nieuwe leden noteren!
Jacob Roep heeft een deel van het verhaal op video (YouTube) gezet.

Ook kunt u in ons online Sneuper foto-album (met dank aan Henk Aartsma) een sfeerimpressie van de ledendag van najaar 2016 krijgen.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.