jul 122016
 

Tijdens de ledendag van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, een vereniging op vliegbasis Gilze-Rijen die oude vliegtuigen in de lucht houdt, woonde ik een lezing bij van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

De vertegenwoordiger van deze studiegroep nam ons mee door de geschiedenis van de vereniging die sinds 1975 bestaat.
Door de jaren heen is door archiefonderzoek en contacten met mensen uit vele landen een prachtig bestand opgebouwd van vliegtuigen waarvan bekend is dat ze op Nederlandse bodem zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Recentelijk haalde de studiegroep zelfs het NOS-journaal van 8 uur.

Aanvankelijk werd de informatie bijgehouden in een kaartensysteem, maar uiteindelijk is alles op gestructureerde wijze in een Access-database gezet. De 13-jarige zoon van de presentator bouwde hiervoor in korte tijd een website met handige zoekfunctie.
Dit zogenaamde Verliesregister bevat informatie over de plaats van de crash, de bemanning, en bijzonderheden over het wel of niet overleven en eventuele begraafplaats.
Het makkelijkste is om te zoeken op ‘Location‘.
Bij het zoeken met de plaatsnaam Dokkum komen er 4 zoekresultaten van crashes in de nabijheid van Dokkum. Door op het nummer in de eerste kolom, SGLO, te klikken, verschijnt vervolgens een blad met alle details, die u kunt uitprinten of digitaal bewaren.
Als u op ‘Ameland‘ zoekt verschijnen er zelfs 45 vermeldingen!
Schiermonnikoog levert ook nog 29 resultaten op.

Mocht u dus interesse in dit onderwerp hebben: probeer zelf eens in het Verliesregister te zoeken op een plaatsnaam.

Overigens kon ik zelf in de middag nog een mooie vlucht meemaken met een lesvliegtuig uit de jaren ’50, een Fokker S-11(filmpje). Vliegend cultureel erfgoed (evenals een Spitfire, B-25, Harvard, Beech, Piper Super cub en Tiger Moth) dat door vrijwilligers met grote liefde en kennis wordt onderhouden, onder de strengste richtlijnen van de luchtvaart-inspectie!

  5 Responses to “Database met neergestorte vliegtuigen 1939-1945”

 1. Reageer:

   
 2. Hallo,
  ik heb een speciale nieuwe Fb pagina gemaakt. Als iemand weet heeft van familie die vlieger of crew member was bij sq.320 RAF/MLD in Engeland Dunsfold en naderhand Melsbroek België dan mag u contact met mij opnemen om materiaal op deze pagina te plaatsen.
  U allen kent wel de geschiedenis van piloot Follie Bouma, met zijn neef Folkert Bouma heb ik contact om zijn website ook aan te vullen met gegevens.
  Zie hier mijn Fb pagina:
  https://www.facebook.com/RafMLD-sq-320-Mitchell-b25-298153701084050/

   
 3. Hallo, kunt u mij helpen bij de volgende vraag. Er is in 1942 een Duits Toestel neergestort in Leersum. Ik wil graag weten welk toestel en welke datum dat is geweest. I er daar ook een luchtfoto van?
  Ik hoor graag van u.
  Vriendelijke groet,
  J. Rams

   
 4. Reageer:

   
 5. Hallo, ik heb van mijn schoonvader wel eens gehoord dat er een vliegtuig tussen Kollumerzwaag en Zwaagwesteinde neergestort is. Daarvan kan ik geen info vinden, is dit geval niet bekend?

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.