feb 162016
 

Afgelopen zaterdag was in het tv-programma Verborgen Verleden de beurt aan cabaretier Jochem Myjer om uit te vinden hoe zijn stamboom, en dus afkomst, in elkaar zit.

In een zeer afwisselende en interessante aflevering begon het met een bezoek aan het Stadsarchief

Harmen Snel en Jochem Myjer. Foto: CBG.

Amsterdam, waar archivaris Harmen Snel de vaderlijke lijn Myjer uit de doeken deed en de verklaring vond voor de vreemde spellingswijze van de familienaam Myjer: een schrijffoutje van de pastoor!
Het spoor leidde naar een immigrant uit Paderborn die in onecht geboren was en daardoor niet de ouderlijke boerderij kon overnemen en aldus zijn heil in Amsterdam zocht.

Via de moederlijke lijn werd het allemaal een stuk spectaculairder, met veel dominees, en kwam er zelfs een link naar de broer van Willem van Oranje (Jan de Oude, graaf van Nassau-Dillenburg) boven water. Ook was er een voorvader die in de Aya Sofia in Istanbul met naam en afbeelding op een muur staat afgebeeld. De uitzending kunt u online nog bekijken.

Veel van het onderzoekswerk naar de voorouders van bekende Nederlanders wordt gedaan door het Centraal Bureau voor Genealogie, CBG. En omdat een televisieprogramma ook maar beperkte ruimte heeft geeft het CBG online via haar blog nog aanvullende details over de afkomst van, in dit geval, Jochem Myjer. En daar zag ik onderaan, onder het kopje Italiaanse voorouders, een naam die ik kende: Sormani. Ik citeer: “In de kwartierstaat van Jochem Myjer komen we ook Italiaanse voorouders tegen. Pietro Vittore Sormani, in 1791 geboren te Rezzago in Noord-Italië, trok naar Groningen, noemde zich voortaan Pieter Victor en trouwde in 1821 met Catharina Allegonde Witte.” En verder: “De familielijn naar Jochem loopt via Christina, de vierde dochter van Pietro/Pieter en Catharina. Christina Josepha Elisabeth Sormani trouwde in 1851 in Groningen met de Groninger Johannes Hinderikus Harmannus Raken. Ze kregen dochter Catharina, die de moeder werd van de vader van de oma van Jochem”.

Ik heb namelijk in mijn kwartierstaat via mijn (katholieke) moeder en grootmoeder Kappelhof ook een Italiaanse voorvader die Sormani heet, die ook uit het kleine dorpje Rezzago komt.
Jaren geleden had ik al via onderzoeker Ton Kappelhof, gepensioneerd medewerker van het IISG in Amsterdam, vernomen dat we beide afstammen van ene Carlo Antonio Vittore Donato Sormani c.a., zoon van Andreas Satiro Sormani en Giuseppa Christina Caminada (ook van deze familienaam zijn er hedentendage in Nederland nog nazaten)
geboren 7 augustus 1781 te Rezzago, overleden 4 augustus 1819 te Groningen.
Hij had uit zijn relatie (niet gehuwd) met zijn huishoudster Geesien Harms Kappelhoff drie kinderen:
Harmanus (1814-1856)
Christina (1816-1862)
Andreas (1818-?)
Deze drie kinderen kregen allemaal de achternaam van de moeder: Kappelhof.

Carlo werd op 14-jarige leeftijd door zijn ouders naar familie in Groningen gezonden (ooms en koopman/winkeliers Carlo Antonio Sormani en Giovanni Carlo Sormani) om inlijving in het leger van Napoleon te ontgaan. In 1798 vertrok hij van Groningen naar Farmsum, keerde in 1801 terug naar Groningen en trad met pauselijke dispensatie in 1802 in het huwelijk met zijn volle nicht Francisca Sormani. Door dit huwelijk kon hij weer de dienstplicht van Napoleon ontwijken. Later verliet hij zijn vrouw en keerde in 1813 naar Farmsum terug, de omgeving van Geesien.

Zowel Pietro Vittore als Carlo Antonio Vittore Donato zijn zoons van Andreas Satiro Sormani en Giuseppa Christina Caminada. Broers dus. En blijkbaar is Pietro Vittore op 4-jarige leeftijd met zijn 10 jaar oudere broer meegegaan naar Groningen! Er is zelfs nog een foto van Pietro Vittore.
Dat maakt Andreas Satiro Sormani de gemeenschappelijke voorvader van mij, Ton Kappelhof en Jochem Myjer!

Er is nog een vrij groot aantal nakomelingen met de familienaam Sormani in Nederland. In 2007 waren dat er zeker 147 volgens de familienamen-database van het Meertens Instituut. De familie Caminada had er in 2007 zelfs 173.

De actieve familie Sormani houdt nog jaarlijks een familiedag.

Het dorp van stamvader Sormani, Rezzago ligt ten noordwesten van Lecco, op een schiereiland dat aan twee zijden wordt begrensd door het Lago di Como. Ton Kappelhof was in Lecco in oktober 2005 maar wegens slecht weer niet in Rezzago, dat erg hoog ligt en waar veel toeristen komen, vanuit Milaan om van het bergklimaat in Lombardije te genieten. Dit gebied was vanouds Italiaans, maar ligt in de Alpen en dichtbij de Zwitserse grens.

Harmanus Kappelhof werd rijksveearts en huwde met Margaretha Schoonbeek op 23 augustus 1840. Margaretha werd geboren in 1816 te Groningen en is overleden in 1890 te Groningen. Zij waren de grootouders van mijn grootmoeder van moederskant, dochter van Petrus Victor Kappelhof en Geeske Laffra.

En nu we toch bezig zijn: mijn grootmoeder Kappelhof vertelde mij vroeger altijd dat ze familie was van de beroemde filmster Doris Day. Nu heet deze actrice van origine wel Doris Mary Ann Kappelhoff, maar het is nooit bewezen dat er een connectie is!

 Posted by at 09:20

  9 Responses to “De Italiaanse voorvader van mij en Jochem Myjer”

 1. Reageer:

  Grappig! Ik zit te lezen over jouw familienaam Sormani….. Ik maak een stuk in mijn boek over jouw familie! Weer grappig: ik ken Ton Kappelhof, heel lang geleden… Kun je de groeten doen? En even reageren per mail? Dankjewel!

  Met vriendelijke groet,

  Harry Gras

   
 2. Dit is een leuk verhaal. Ik ben afstammeling van Geesien en Carlo. Hun oudste zoon Hermannes, die rijksveearts werd was de grootvader van mijn grootvader. Van Hermannes is bekend dat hij nooit door zijn ouders werd ingeschreven bij de burgerlijke stand. Toen hij geboren werd was Delfzijl bezet door het Franse leger. Pas later, toen zijn ouders al lang overleden waren en hij bij zijn opa woonde is er alsnog, door getuigen erkend dat hij een zoon was van Geesien Kappelhof en Carlo Sormani

   
 3. Reageer: Na het overlijden van Carlo Antonio Vittore Donato Sormani op 4 augustus 1819 trouwde Geessien Harms Kappelhof op 3 december 1819 te Delfzijl met Otte Derks Hanepoot. Met hem kreeg ze ook drie kinderen: Aaltje, geboren op 26 juli 1820 te Farmsum, Anna, geboren op 18 maart 1822 te Farmsum en mijn betovergrootmoeder Derkdina, geboren op 8 oktober 1824 te Appingedam. Derkdina Ottes Hanepoot is drie keer gehuwd geweest. Op 17 juni 1848 te Uithuizermeeden met Albert Hindriks Wieringa, Op 3 mei 1851 te Uithuizermeeden met Klaas Geerts Klatter en op 8 augustus 1874 te Termunten met Koene Mannes Luppes. Met Albert Hindriks Wieringa had Derkdina twee kinderen: Grietje en Gezina. Met Klaas Geerts Klatter had ze vier kinderen: Geertje, Anna, Jakob en mijn overgrootvader Hilko Klatter. Met Koene Mannes Luppes had ze geen kinderen. Mijn overgrootouders waren Hilko Klatter en Helena Bosscher. Zij verhuisden naar De Pallert bij Bourtange waar Derkdina op 5 juli 1913 is overleden, 88 jaar oud. Ik heb nog een foto van Derkdina met de familie in De Pallert. Mijn grootmoeder is Grietje Klatter en zij huwde Berend Velema op 30 september 1916, gemeente Vlagtwedde en woonden in Bourtange.

   
  • Geessien Harms Kappelhof is mijn bet-bet-overgrootmoeder. Haar kleindochter Grietje Wieringa is mijn overgrootmoeder. Ook zij is heel oud geworden en meerdere keren getrouwd en weduwe geworden.
   De dochter van Grietje is Frouwina Venema en via Roelf Hunt, mijn vader was zij mijn oma.
   Van Geessien Harms Kappelhof meen ik te weten dat ze tapster was, dus een logement of zoiets had. Dat kan misschien verklaren hoe Carlo Sormani daar terecht kwam en in dat geval was ze niet zijn huishoudster. In Delfzijl is nu juist een stuk van de kazerne uit de Napoleontijd gevonden.
   In ieder geval bijzondere familieverhalen.

   Iemi Hunt

    
   • Geessien Kappelhof was geboren op 28 september 1796 en haar eerste zoon Harmanus werd geboren op 22 maart 1814. Dus zij was toen nog maar 17 jaar en 6 maanden. Zij was denk ik veel te jong om een logement of café te hebben. Omdat ze niet met Carlo Sormani kon trouwen, die al getrouwd was, is het goed mogelijk dat zij bij elkaar gingen wonen en zij dus zijn “huishoudster” was.

     
 4. Reageer:

  Heel bijzonder te lezen dat onze familie dus ook echt voortkomt uit:

  Pietro Vittore Sormani, in 1791 geboren te Rezzago in Noord-Italië, trok naar Groningen, noemde zich voortaan Pieter Victor en trouwde in 1821 met Catharina Allegonde Witte.

  De actieve familie Sormani houdt nog jaarlijks een familiedag.

  Afgelopen zondag hebben wij weer een familiedag gehouden. Nu speciaal, omdat het 100 jaar geleden is dat onze vader Ru Sormani op 06-05-1917 is geboren.

   
 5. Hey, ik heet ook Caminada, voluit Gwendolyn Zoë Caminada.

  Ik zoek eens in de zoveel tijd naar de stambomen maar kom nooit heel ver.
  Op myheritage is een deel te vinden die mijn ooms hebben opgezet.

  Wat leuk dat er zoveel informatie te vinden valt toch nog.

  Ga dit meenemen in mijn zoektocht naar de toch wel zo grote familie.

   
 6. Hoi ik ben zelf de klein dochter van een rosmani en heb laatst ook nog een ring van mijn over over groot oma gevonden die dus rond 1800 deze ring ook droeg dus ik zit nu zo veel mogenlijk uit te zoeken over haar en mijn familie maar vind niks. Er staat een A en een S op van A… Sormani maar ik weet haar voor naam niet dus ben ik dat nu aan het uit zoeken

   
 7.  

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.