dec 112015
 

Het zoeken van oude boeken is al sinds de late middeleeuwen een bijna romantisch vak. Zelfs in de literatuur spelen verloren gewaande geschriften, laatste exemplaren van een drukgang of ideeën die maar net aan de vergetelheid ontrukt zijn een grote rol. Voor historici is het vinden van een onbekend boek een hoogtepunt in een carrière.

De onderzoeker heeft een opmerkelijke verandering ondergaan. De vijftiende eeuw stond in het teken van reizen naar kloosters op zoek naar handschriften; in de negentiende eeuw vond het onderzoek plaats naar verboden boeken plaats in grote privé bibliotheken; in de twintigste stonden belangrijke publieke instellingen centraal, waar tot op de letter drukgangen zijn onderzocht. Voor een boekhistoricus lagen tot voor kort reizen naar centra van geleerdheid in Engeland, Duitsland, Italië, het Oostblok en de V.S. in het verschiet.

Dat is niet langer het geval. Het internet, scanners en een enorme inspanning om boeken digitaal beschikbaar te maken hebben het onderzoek radicaal veranderd. Nooit zal bibliotheekonderzoek meer hetzelfde zijn. Verloren boeken? Zoek geraakte ideeën? Als ze nog bestaan kan je ze thuis vinden, achter je computer.

In deze lunchlezing zal Arjen Dijkstra ingaan op het veranderende vak van de boekhistoricus. Aan de hand van opmerkelijke vondsten in bibliotheken en online zal hij inzage geven in het fascinerende onderzoek naar de geschiedenis van het boek.

Komt allen naar deze inspirerende en intrigerende lezing!

Datum: donderdag 17 december, 12.30-13.30 uur.
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Titel: Een bibliotheek van verloren boeken.
Spreker: Arjen Dijkstra

 Posted by at 08:24

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.