nov 082015
 

In de gefotografeerde versie van de ‘Kroniek van Gerrit Hesman‘ uit Dokkum worden de gevolgen beschreven van de Kerstvloed van 1717 voor Noordoost-Friesland. Hierdoor stonden zelfs de straten in Dokkum onder water! Waarschijnlijk stonden alleen de stadsterp en de terpen van de omringende dorpen nog droog.

Gevelsteen Wonderbaarlijke visvangst, Hindeloopen

…veel menschen en beesten verdronken. Tot Oostmahorn xxv (25) menschen in een huis bij eengekomen zijnde, is het huis omgespoeld. Een daarvan is levend op het dak geburgen, zijn 24 verdronken.

Den 30 December is een groote levendige vleet (een roggesoort, HZ) te Hantumhuizen aan de Terp gevangen en alhier op de afslag verkocht en heeft 16 stuiv. gegolden. En daar werden ook schol, haringen en sprot in de binnenwateren gevangen.

Dus hoewel in de beschrijvingen staat dat Hesman de Kroniek van Dokkum bijhield tot het jaar 1711 blijkt toch dat tot 1735 gebeurtenissen in Dokkum worden beschreven. Waarschijnlijk zijn deze door een van de laatste Friese eigenaars, Jan Jans Kiestra uit Ee (die ook het manuscript van vroedvrouw Catharina Schrader bezat) uit andere bronnen toegevoegd.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.