nov 012015
 

Ooit was het ‘Maerte-bier’ van Dokkum, gemaakt met water uit de Bonifatiusbron,  een van de lekkerste bieren van Fryslân.  Je kon er wel een ‘’liif fol fan drinke’’.

Vanaf november is er opnieuw speciaal bier uit Dokkum met water uit de bron. Initiatiefnemers zijn de jongste bierbrouwers van de stad: Berend Wouda, Frank en Remco van Dijk.  Zij brengen het lichte bier ‘Maerte Saison’ onder het merk Bonifatius op de markt.  Onder hetzelfde merk kwamen eerder de Bonifatius Bitter en Bonifatius Pepermunt in de winkel.     

Eik-gerookt
Maerte Saison’ is de oorspronkelijke naam van een van de vroegere Dokkumer bieren: een zomerbier van hoge gisting met een laag alcoholpercentage.  Dergelijke lichte seizoensbieren  werden veel gedronken door arbeiders bij het werk. De nieuwe Maerte Saison is speciaal ontwikkeld voor Dokkum met een knipoog naar Bonifatius. Bijzonder voor de smaak van het bier is gebruik van eik-gerookte mout tijdens het brouwproces. Een aspect van de receptuur dat mede geïnspireerd is door het bekende Bonifatiusverhaal van de heilige Donar-eik, omgehakt door de bisschop bij zijn missiewerk onder hardleerse Friezen en Germanen. Bij Maerte Saison wordt onder notarieel toezicht authentiek water uit de Bonifatiusbron via een filterinstallatie toegevoegd. De bierpioniers in Dokkum hopen verder dat ze  een deel van de hop,  nodig voor het brouwproces, te mogen telen op grond van de Bonifatiuskapel vlakbij de bron. Dat verzoek heeft het RK kerkbestuur nog in beraad.

Dokkumer bierhistorie
Bier brouwen begon als neventak van middeleeuwse kloosters. In Dokkum was dit de Norbertijner abdij die rond 1200 op de stadsterp is gesticht. Bier en fris bronwater waren lang de belangrijkste voorziening van schoon drinken voor de mensen tot aan de komst van de waterleiding in de 20e eeuw. Elke stad kende zijn eigen brouwers en biermerken. In de 19e eeuw verloren deze de concurrentie van alternatieve dranken, zoals koffie en thee, en vanaf eind 19e eeuw de komst van goedkopere pils van lage gisting uit Beieren en Tsjechië. Pils veroverde  de wereldmarkt onder de bieren. Tegenwoordig is er weer markt voor speciale bieren van hoge gisting, vaak ambachtelijk en locaal geproduceerd.

Op verzoek van de huidige brouwers van het nieuwe ‘maerte bier’ doen de Dokkumer leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland Warner B. Banga en Piet de Haan onderzoek naar de historie van het bierbrouwen en het Bierbrouwersgilde in hun stad. In de nabije toekomst zullen zij daarover artikelen publiceren en een boekwerk samenstellen.

Website: www.bonifatius754.nl.

Bijschrift foto:  Vooraan zittend:  Bierbrouwers Berend Wouda en Frank van Dijk.  Staand v.l.n.r.:  Pastoor Paul Verheijen, Piet de Haan, burgemeester Marga Waanders, Warner Banga en kapelbeheerder Lammert de Hoop.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.