okt 182015
 

Op zaterdag 17 oktober vond de presentatie van het boek ‘Windscheppen op Ameland’ in molen

Vlnr, Wim de Boer, Louw Dijkstra, Warner Banga, Douwe de Boer

De Verwachting in Hollum plaats. De auteurs Warner Banga en Douwe de Boer hadden geen mooiere dag kunnen uitkiezen want het was Molendag en veel mensen bezochten de molen. 

Na een samenwerking van ongeveer drie jaar presenteerden de heren Banga en De Boer onder veel belangstelling hun boek over de geschiedenis van 10 molens op Ameland
Deze molens stonden niet in dezelfde tijd op Ameland maar verspreid over de periode 1500 tot heden over de vier dorpen waarover de auteurs veel gegevens gevonden heb. Het resultaat is een zeer rijk geïllustreerd boek met veel nieuwe feiten over de Amelander molens en molenaars.
Om half drie begon directeur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea met een openingswoord. Hij prees de auteurs voor het schrijven van het boek over de Amelander molens en over de gedrevenheid waarmee dhr. De Boer zich altijd voor de molens op Ameland heeft ingezet. Na dhr. De Jong nam Louw Dijkstra van uitgeverij Wijdemeer het woord. Hij bedankte de auteurs van het boek voor de goede samenwerking waardoor een prachtig boek tot stand is gekomen. Ook noemde hij Warner Banga één van de “nationale molenkenners” die eerder een prijs met zijn boek over de in 2012 afgebrande molen van Burum won.
Dhr. Banga heeft veel gegevens van alle Friese molens en kwam via een oud artikel over de molens op Ameland de naam Douwe de Boer tegen. Een paar jaar geleden kwamen de heren via Jacob Roep in contact en werd besloten om samen een boek over de Amelander molens te schrijven. Daarbij had dhr. De Boer al veel over de molens geschreven omdat hij al van plan was een boek te schrijven. Uiteindelijk vulden de heren elkaar goed aan. Dhr. Banga wist veel nieuwe gegevens boven water te halen en verzorgde de vormgeving van het boek. Daar had hij met zijn eerdere boeken over molens en als eindredacteur van De Sneuper (ledenblad Historische Vereniging Noordoost Friesland) al veel ervaring mee opgedaan. Dhr. De Boer las vervolgens de opgemaakte teksten en controleerde of er geen fouten in het boek stonden want anders “zou hij dat later te horen krijgen en dat moet je voorkomen”, aldus De Boer.
Ter gelegenheid van de boekpresentatie was aan oud-voorzitter van de molenvereniging Wim de Boer gevraagd of hij het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen. De 92-jarige De Boer nam voor die tijd nog even de gelegenheid om wat herinneringen op te halen. Hij wist nog goed dat Douwe de Boer in 1988 met het plan kwam om de huidige molen De Verwachting te herbouwen. Sinds 1949 had Hollum namelijk geen molen meer. Douwe de Boer had gehoord dat aan de wal nog een molen beschikbaar was. Als toenmalige wethouder werd Wim de Boer benaderd wat hij van het idee vond. Die vond het een aardig plan en zo zijn ze met een molenexpert en een club van enthousiaste Amelanders naar de molen aan de wal getogen. Zo hebben ze uiteindelijk de molen gecheckt en onder voorbehoud gekocht.
Op Ameland werd een actie begonnen om de nodige gelden rond te krijgen. “Amelanders konden een aandeel vanaf 25 gulden kopen. Ook stonden we bij braderieën spullen te verkopen, enz. Via allerlei inzamelacties hebben we toen de molen voor 18.000 gulden gekocht”, wist de oud-voorzitter De Boer zich nog te herinneren. Tot slot prees hij het enthousiasme en inzet van Douwe de Boer voor de molens op Ameland. Hij vond dan ook dat niet hij maar Douwe de Boer de ontvangst van het eerste exemplaar had verdiend. En zo reikte, tot verrassing van Douwe de Boer, Wim de Boer hem het eerste exemplaar van ‘Windscheppen op Ameland’ uit.
Na deze mooie woorden werd op de accordeons het toepasselijke nummer ‘Daarbij die molen’ gespeeld. De genodigden konden ondertussen, onder het genot van een hapje en drankje, een exemplaar van het boek ‘Windscheppen op Ameland’ bemachtigen en door de auteurs laten signeren.
Het boek ‘Windscheppen op Ameland’ is ook bij de Amelander musea te koop. U kunt kiezen uit een paperback (€15,-) of hardcover-versie (€22,50) van het boek. 

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.