okt 302015
 
Gevel Vergulde Hand detail

De lezing zal worden gehouden op donderdag 26 november aanstaande.
Aanvang  20.00 uur   Doopsgezinde Kerk, Legeweg te  Dokkum.

Bouwstijlen in Dokkum: Lezing en de presentatie van boek Dockumer Granaetsje deel 2: Bouwstijlen in Dokkum op 26 november om 20.00 uur  in de Doopsgezinde Kerk, Legeweg te Dokkum.

Door:  Siebe van Seijen

Bouwstijlen in Dokkum
De stichting Historia Doccumensis houdt zich bezig met het uitgeven van publicaties over de geschiedenis van de stad Dokkum en omgeving. Voor deze nieuwe publicatie over bouwstijlen en bouwgeschiedenis in de oude binnenstad heeft de stichting architect Siebe van Seijen als auteur benaderd. Van Seijen is werkzaam bij Adema Architecten en betrokken bij restauraties en monumentale bouwprojecten in Noord-Nederland.

In deze publicatie krijgt u een overzicht van de kenmerkende bloeiperiodes van Dokkum, tussen ca. 1350 en 1990, met de daarbij behorende panden. De zoektocht die aan deze publicatie voorafging, was een boeiend avontuur, waarbij via dendrochronologisch onderzoek een duidelijker beeld gekregen werd van de oudste panden in de stad. Ook is gebleken dat vrijwel alle bouwstijlen te vinden zijn, vaak in een typisch Dokkumer jasje en met een boeiend verhaal rond de totstandkoming van de betreffende panden.

Voor historische gebouwen kan een arme periode de redding zijn. Een eigenaar met beperkte middelen zal alleen onderhoud plegen. Hoe beter de economie draait en de welstand van de eigenaren stijgt des te meer kans op vernieuwing naar de laatste mode of bouwstijl. Dat is ook wat Dok­kum uniek maakt ten opzichte van andere steden, want overal zijn die bloeiperiodes en ook de smaak en de mogelijkheden van de opdrachtgevers, ontwerpers en ambachtslieden weer net even anders.

In de lezing op 26 november zal Van Seijen met veel beeldmateriaal het veelzijdige en monumentale beeld van de binnenstad de revue laten passeren. Naast de opdrachtgevers passeren ook de architecten en de ambachtslieden de revue die de gebouwen respectievelijk financierden, ontwierpen en bouwden. Bovendien beelden van unieke interieurs, een overzicht van het dendrochronologisch onderzoek en veel fraaie ambachtelijke details.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.