okt 252015
 

Op zaterdag 24 oktober 2015 hield de Historische Vereniging Noordoost Friesland haar najaarsbijeenkomst op Ameland. Anders dan vorige bijeenkomsten was deze dus op een eiland gepland.

Ruim 60 leden hadden zich voor deze dag opgegeven. De dag begon goed want de 9.30 uur boot was op tijd én het was redelijk weer.

Om 10.45 kwam de bus met de leden bij landbouw- en juttersmuseum Swartwoude in Buren aan. Daar stond directeur Joop de Jong van de Amelander musea de leden op te wachten. Binnen werden de leden welkom geheten en stond er koffie klaar. De groep was te groot voor een rondleiding door het museum dus werd het in tweeën gedeeld. Eén groep kreeg een rondleiding van Jan Oud en de andere groep kreeg een presentatie van Joop de Jong over de organisatie van de Amelander musea.

Na een uur was het bezoek aan dit museum voorbij en was het etenstijd. De groep toog naar hotel De Klok waar de tafels gedekt en wel klaar stonden. Daar konden alle ca. 60 personen plaatsnemen. Onder de aanwezigen waren namelijk ook drie bestuursleden van Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ die speciaal voor deze dag waren uitgenodigd. Ook Pieter Jan Borsch was mee die na de geslaagde maaltijd een zeer boeiende lezing over de geschiedenis van Ameland (video) gaf.

Het programma was goed gevuld waardoor de tijd goed in de gaten gehouden moest worden. Pieter Jan Borsch verteld waarom de doopsgezinden zulke zoetekouwen zijn (Menno Simons zakte ooit door een vat met honing en zijn volgers likten hem vervolgens schoon) en waarom de katten ontdaan werden van hun oren (dan doken ze niet de konijnenholen in om konijnen te vangen, anders kregen ze zand in hun oren. De konijnen waren belangrijk als jachtdoel). Hij was nog niet helemaal klaar met zijn lezing toen secretaris Arjen Dijkstra hem aan de tijd herinnerde. De bus stond al weer voor het hotel om de leden naar de volgende bestemming te brengen: Hollum. Daar zou een bezoek aan museum Sorgdrager gebracht worden. Om 13.45 stond de bus voor het museum en verzamelden alle leden zich in de hal. Daar werd de groep in drieën gesplitst: één groep kreeg een rondleiding van Jan Oud, één groep kon rondkijken en de laatste groep kon met podcatchers een audiotour door de Amelander geschiedenis volgen.

Na een uur was ook dit onderdeel van het programma ten einde en liepen alle leden via de prachtige Oosterlaan richting de hervormde kerk in Hollum. In het kwartaalblad De Sneuper nr. 111 en nummer 115 stonden twee artikelen over de gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk in Hollum. Vandaar dat de organisatoren hadden besloten om de dag bij deze prachtige kerk te laten

eindigen, waar ooit de 36 gebrandschilderde ramen hingen. Als verrassing liet de heer Hakman zijn origineel gebrandschilderde raam zien en vertelde over de bijzondere geschiedenis. O.a. de 96-jarige heer Straatsma luisterde aandachtig.
Ondertussen konden de leden de kerk (waarin ook een prachtig scheepsmodel) en de begraafplaats bezichtigen en werd er bovenin de kerk koffie gedronken. De tijd vloog voorbij want 15.50 stond de bus alweer klaar die de leden voor de 16.30 uur boot naar Nes bracht.

Voor een uitgebreide fotoreportage, met diverse filmpjes van de locaties zie ons online foto-album.

En zo kwam er een eind aan een geslaagde najaarsbijeenkomst op Ameland. Wie weet, is de volgende keer Schiermonnikoog aan de beurt…

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.