okt 162015
 

Vlak voordat op zaterdag 17 oktober 2015 in Tresoar de genealogiedag begint ontving ik het blad van de NGV Friesland: 11en30.

In het oktobernummer de volgende artikelen:
– Matriarchale stamreeks van Jeltje Hooghiemstra (Drachten, Kollum, Gerkesklooster)
– Dezelfde voorouders als… door Mattie Bruining-Hoeksma te Surhuisterveen. Ze laat de genealogische link zien tussen Yme Drost (een achterneef van mij via onze grootmoeders die zussen waren) met Atzo Nicolai (VVD-politicus) en Joop Atsma (CDA), alles rond Surhuisterveen, Drogeham, Augustinusga etc.
– Op zoek naar de famylje fan Grutte Pier. U leest er alles over op www.gruttepierdefamylje.frl
– Hoe de familienamen Toek, Toekstra en Toeksma verschenen en weer verdwenen. Toekstra: Jurjen Hendriks te Oldetrijne. Ook Douwe Dirks in Veenwouden. Toeksma: Jacob Everts in Joure. Toek: Bauke Geeles in Compagnie onder Jubbega.
– Vernoemingsreeks Gellius Sake de Jong (tot Gellius Jacobs in Joure rond 1725)
– Eindbestemming Amsterdam. Friezen op de Volewijk: Antonia Veldhuis zocht uit welke Friezen in Amsterdam veroordeeld werden tot de galg op de Volewijck, of daar angstig dichtbij kwamen. Ook een Dokkumer was de klos.
In 1723 werd kleermaker Jan Hendrik Klement (ook Clement) uit Dokkum in Amsterdam veroordeeld wegens valse collecte. Hij werd gegeseld en moest op het schavot staan met een brief op de borst. In 1724 stond hij in Den Haag terecht. Het boekje waarin de binnengekomen bedragen stonden vermeld, werd verbrand. Verder werd hij voor ‘weinig jaren’ verbannen uit Noord-Holland. In 1730 werd hij weer gepakt. Volgens het pamflet was ook ditmaal valse collecte het delict.
– Geneagram Van den Berg-Kist-Slof, met o.a. Elfstedenschaatser Jeen van de Berg, families Zwerver, Tjeerdsma, Visser.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.