sep 112015
 

Op 10 september 1945 kwamen 8 mensen om het leven in de Paesumerlannen bij de demontage van een aangespoelde zeemijn. Na 70 jaar is een monument onthuld door initiatiefnemer Einte Prins en burgemeester Waanders van Dongeradeel, in aanwezigheid van de nabestaanden van de slachtoffers en belangstellenden.

Het monument, een oude  zeemijn, is geplaatst aan het einde van de Lytse Wei tussen Paesens en Alddyk, dicht bij de plek waar het tragisch ongeval plaatsvond.

Onthulling monument slachtoffers zeemijn. Foto: D.Douma.

De Koninklijke Marine was aanwezig en liet een van de mariniers de “Last Post” blazen, waarna een minuut stilte werd gehouden en een krans gelegd. Voor de nabestaanden was er daarna gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen.

Van de acht slachtoffers waren er vijf leden van een springgroep van de Koninklijke Marine, die hun thuishaven hadden in Hoek van Holland en drie inwoners van Paesens, Alddyk en Marrum.

Mooi dat dit particulier initiatief van Einte Prins tot dit resultaat geleid heeft, gesteund door o.a. Gemeente Dongeradeel, Stichting Musea Noardeast Fryslân (Ihno Dragt), Dorpsbelang Paesens-Moddergat en sponsoren. En niet te vergeten, nadat wij binnen onze vereniging een oproep aan de politiek deden en een artikel hierover in De Sneuper 113 van maart 2014 plaatsten!

 Posted by at 09:01

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.