aug 092015
 

Het zomernummer van Historisch Tijdschrift Fryslan (nr.4, juli/augustus 2015) heeft speciale aandacht voor het einde van de Franse tijd: de chaos van 1813-1815.

Op 20 juni 1789 begint de Franse Revolutie die voor heel Europa, en dus ook Friesland, grote gevolgen zal hebben. Uiteindelijk blijken samenleving en overheden schoksgewijs een nieuw tijdperk ingecatapulteerd te zijn, maar ondertussen waren er de verschikkingen van de napoleontische oorlogen die Europa in doffe armoede stortten. Friesland krijgt daar zijn deel van, en ontkomt evenmin aan de conscriptie, de dienstplicht. De website van Jan Paasman is daar een duidelijk bewijs van.
Aanvankelijk worden de Fransen gezien als bevrijders uit een verstijfd ouderwetse samenleving met een autoritaire regering. Ook in Friesland worden vrijheidsbomen geplant. Maar als het land financieel wordt leeggezogen en van zijn jongemannen beroofd, slaat de stemming om. In 1813-1815 volgen de gebeurtenissen in het verarmde land elkaar snel op, maar één ding is zeker: Napoleon mag nooit terugkomen, de Fransen zijn gehaat. Dat deze emoties ook in Friesland sterk spelen, bleef lang onbekend. Maar het leed werd er wel degelijk gevoeld, zo blijkt uit twee langere bijdragen in deze Fryslân. Friezen bleken verre van nuchter en gedwee te zijn. Anne Pieters Bosma uit Kollum vertelde na de Slag bij Waterloo dat ‘het uitspattende bloed des Prinsen zulk een hevige drift bij onze dapperen verwekte, dat de woede tot de hoogste mate steeg’.
Nog onlangs hadden we een uitgebreid verhaal over de Fransman Babois in De Sneuper en al wat langer geleden over Kozakken in Noordoost-Friesland.

Van heel andere orde zijn de lotgevallen van de familie Canter Visscher (uit Dokkum) in het Verre Oosten, die Bauke van der Pol in een mini-serie beschrijft, in dit nummer deel een. In De Sneuper en op ons blog hebben we al diverse keren aandacht besteed aan de Canter Visschers en de publicaties van Van der Pol.

Nelleke IJsennagger bericht over onderzoek van het NLR naar de goudschat van Dronryp, waar met een electronenmicroscoop op het goud werd ingezoomd.
Omrop Fryslan maakte een documentaire over de Friese goudschatten.

Van meervoudige tragiek is het verhaal over de korte schrijverscarrière van Riemer Riemersma, geboren in Zwaagwesteinde. Tevergeefs zocht hij aandacht voor de onbegrepen droefheid van de Friese soldaten die deelnamen aan de Politionele Acties.

Een kort verslag van de Algemene Ledenvergadering van het Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur wordt gecombineerd met een beschrijving van de lezing van Paul Borghaerts over de bouwgeschiedenis van boerderijen in de Greidhoek. Dendrochronologisch onderzoek toonde aan dat een schuur in Reahus nog originele eikenhouten spanten en dakgordingen had uit 1595!

De boekbespreking van Jan van Zijverden gaat over Boerenbloed, een boek van Kees Kooman over de ontwikkeling van melkquota, megastallen en het verdwenen idyllische platteland. Hij interviewde zes boeren in de omgeving van zijn woonplaats Ee. Interessant dus ook voor onze leden, deze nieuwe geschiedenis.

In de rubriek Historici in Friesland komt Hans Mol aan het woord, die o.a bekend is van zijn werk aan HISGIS.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.