okt 262014
 

Op zaterdag 25 oktober werd in Nes het eerste exemplaar van het boek “Nes en haar bewoners” uitgereikt. Dorpshuis de Nespel zat vol met Nessemers en oud-Nessemers die met spanning uitkeken naar hun eigen exemplaar.

Het boek is geschreven door Jan de Jager. De Jager is al jaren lang fervent archiefonderzoeker en besteedt zeker 20 uur per week aan deze hobby. Hij werkte o.a. mee aan de boeken Praatstoel 1 en 2 van de Historische Vereniging Noordoost Friesland. Van deze vereniging is De Jager ook al jaren bestuurslid. Na het uitbrengen van het familieboek over de Hellinga’s werd in 2011 een boek over Wierum uitgebracht. Een logische vervolgstap is dan een boek over Nes, omdat je bij onderzoek over dit vissersdorp ook zaken over Nes tegenkomt. Het is samen ook één kerkelijke gemeente.

De Jager heeft de aanwezigen uitgelegd hoe het onderzoek tot stand is gekomen. Hij heeft alle kerkelijk doop en trouwboeken doorgeploegd voor zijn gegevens, net als de bevolkingsregisters vanaf 1811 t/m 1939. Er werd gepresenteerd hoe deze boeken eruit zagen om hier een indruk van te geven. De gegevens na 1939 zijn moeilijker, omdat deze niet in archieven zitten. Er is twee maal een verzoek door het dorp gegaan om gegevens van de familie aan te leveren. Dit heeft veel resultaat opgeleverd, maar hierdoor kunnen wel personen ontbreken. Doordat datums in verschillende bronnen soms tegenstrijdig zijn, kunnen daar soms afwijkingen in zitten. Een belangrijke uitdaging was ook het scheiden van de Nessemers van de inwoners uit Moddergat. Moddergat viel vroeger onder Nes en niet alle huisnummers waren duidelijk. Hierdoor kunnen er af en toe ook enkele Moddergatsters in het boek staan.

Naast de gegevens over inwoners is het boek aangevuld met artikelen uit kranten en uiteraard foto’s. Een mooi stuk wat ook volledig is opgenomen is het uitgetypte levensverhaal van Jan Kooistra, timmerman in Nes. In 1938 droeg hij de zaak over aan zijn zoon Pieter Kooistra, die bij de oudere Nessemers nog wel bekend is. Dit levensverhaal biedt een inkijkje in het leven in Nes vanaf 1874.

Na de korte presentatie werd het eerste boek uitgereikt. Het boek zou worden uitgereikt aan Andries Meinema, die als familielid van de Jager ook een inspirator voor het boek was. Vanwege zijn hoge ouderdom kon hij niet aanwezig zijn. Gelukkig waren zijn dochter Durkje en schoonzoon Theo Dijkstra bereid het boek voor hem in ontvangst te nemen. Daarna kon het boek opgehaald worden in de zaal onder het draaien van een fotopresentatie. Dit leidde tot veel herkenning en nieuwe oude verhalen.

Wilt u het boek ook in uw bezit krijgen?  Dan kunt u het op werkdagen bij Jan de Jager tegen contante betaling van € 45 afhalen tussen 17.00 en 18.00 uur op Kouwe 9 te Dokkum. 
Kunt u het ook niet af halen dan kunt u 47,50 (Boek en verzend- en verpakkingskosten) overmaken op nummer: NL12RABO0307865908 t.n.v. J de Jager onder vermelding ‘boek Nes’ en uw adres gegevens. Het boek wordt u daarna zo spoedig mogelijk toegezonden.  Mocht u nog inlichtingen willen dan kan dat op nummer 0519-220135 of via een e-mail naar kouweg@knid.nl.

  3 Responses to “Boek over Nes laat het verleden herleven”

 1. Ordinair jatwerk.

  Ondanks een expliciet verbod om verhalen van G.de Jong en foto’s van H. Bouta in dit boek te gebruiken heeft Jan de Jager dit toch gedaan. Ordinair jatwerk dus. Zo kun je ook een boek vol krijgen.

   
 2. Reageer: doorgestuurd van nesdongeradeel.nl,gastenboek:Wout@ 13:18 01-11-2014

  Beschamend broddelwerk, dat boek. Op vrijwel elke bladzijde staat een (grote) flater. Veertig euro weggegooid geld!
   
 3. ca. 3a4 jaar geleden heeft mij en meneer gebeld die bezig was met een boek over de oorlog 1940/1945.Helaas weet ik zijn naam niet meer en vraag me af of er in dit boek ook een gedeelte over de oorlog in staat. met vr. groet,

  jannie lammers/ van der Veen

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.