okt 062014
 

Onze Historische Vereniging Noordoost-Friesland was op de zonnige zaterdag 4 oktober bij het IJstijdenmuseum in Buitenpost. Rond 10 uur stroomden de eerste sneupers binnen, alwaar om 10.30 uur de aftrap werd gegeven door voorzitter Haije Talsma. Hij legde uit hoe we in verschillende groepen rondleidingen en een lezing konden bijwonen. Jacob Roep meldde vervolgens namens de redactie hoe we tegenwoordig omgaan met kopij (elke inzending krijgt een eigen redacteur toegewezen) en vertelde over het succes van de losse verkoop van De Sneuper op Ameland. Uw webmaster gaf in een korte inleiding weer hoeveel volgers we inmiddels hebben op Twitter (bijna 800), dat we zo’n 200 abonnees hebben op onze digitale nieuwsbrief (via www.hvnf.nl ) en zo’n 100 bezoekers per dag op website en blog. En dat natuurlijk naast onze ruim 600 abonnees op ons ledenblad De Sneuper.

Zelf begon ik met de lezing van de voorzitter van de Stichting Oud Achtkarspelen, Klaas van der Schuit. Deze stichting heeft 66 leden maar is desondanks zeer actief met lezingen en excursies. Binnenkort gaan ze bijvoorbeeld op bezoek bij de familie Van Abbema op Buweklooster, die een prachtige keuken met oude tegels heeft en resten van de kloosterpoort in de tuin. Op de naastgelegen begraafplaats is nog een graftsteen uit 1598 van een Grottinga ingemetseld in het baarhuisje. Naast onze vereniging werken ze met vele andere verenigingen en instellingen samen, zodat er een rijk netwerk onstaat van elkaar versterkende onderzoekers.
Dat was ook mooi te zien in het IJstijdenmuseum zelf. Hierin zijn vele deelcollecties van particulieren samengebracht die vaak heel bijzondere verzamelingen na hun overlijden aan het museum schonken of zijn aangekocht. Zo zijn direct bij de ingang al twee imposante vitrines met zwerfstenen ingericht van Jan Veenstra en zijn maat Hendrik Heidstra.
Er zijn diverse vitrines die het leven in de prehistorie van deze regio beschrijven, maar de rode draad is toch wel duidelijk: steen. En niet ijs, zoals u misschien zult denken. Het leuke is dat vele regionale amateur-archeologen, -geologen en -historici bijdragen geleverd aan dit museum, dat door diverse vrijwilligers gerund wordt.

Buiten kunt u in de uitgebreide botanische kruidentuin Kruidhof terecht voor plantjes voor uw eigen tuin, waaronder vele bijzondere. Ik kocht een potje salie en mierikswortel. In de winkel zijn ook nog allerlei heerlijkheden te koop, zoals honingwijn en lekkere jam.
Na een lekkere lunch met soep werden de groepen gewisseld.
De middag werd afgesloten in het centrum van het dorp Buitenpost, in café Point, alwaar onze voorzitter de heer Van der Schuit nog een kleine attentie gaf voor zijn interessante lezingen.
Zelf ben ik daarna nog op bezoek geweest in de pastorie van Twijzel om een oud schoorsteenstuk van de relatief onbekende schilder Wessel Pieters Ruwersma te bekijken. Het stuk is nodig aan restauratie toe. Binnenkort publiceer ik een artikel over deze schilder en zijn schilderijen in De Sneuper.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.