jul 042014
 

Op Twitter stelde Manon Borst van Museum Martena in Franeker de vraag hoeveel schilderijen Bernardus Accama wel niet gemaakt zou hebben.
Hij schijnt namelijk al zijn werken genummerd te hebben. Zelf heeft Museum Martena in haar collectie een schilderij met het hun hoogst bekende

Nummer 959, Onbekende dame

nummer 1148, uit het jaar 1752. En dan te bedenken dat Accama daarna nog vier jaar leefde.
Het zou dan ook leuk zijn om uit te vinden wat het hoogste nummer van een werk van de Friese schilder Bernardus Accama (1697-1756) zou zijn. Dat overal vermelde geboortejaar 1697 is volgens mij fout. De DTB gegevens van Tresoar geven 1696:
Kollumerland c.a., dopen, doopjaar 1696. Gedoopt op 12 juli 1696 in Burum. Dopeling: Bennardus, zoon. Vader: Simon Accama, predikant
Gestandaardiseerde namen:
Dopeling: BERNARDUS
Bron: Herv. gem. Burum en Munnekezijl, doop 1680-1811. Inventarisnr. : DTB 447.
Zijn eveneens schilderende broer Mathijs Accama komt in het zelfde doopboek voor: Gedoopt op 13 november 1701. Vader: Simon Accama, predikant. Moeder: Aeltje Boetes Nievelt.

Uiteraard ben ik even online gaan zoeken. Helaas lijkt het RKD geen nummers te vermelden die op het schilderij staan.
Ook op de site van het Rijksmuseum word ik niet veel wijzer over genummerde werken.
Wel vond ik op een site van veilinghuis Christie’s een vrouwenportret dat in 2010 verkocht werd en nummer 959 draagt.

Vraag aan alle museumconservatoren, sneupers en verzamelaars is dus: geef ons a.u.b. de nummers van de werken van Accama in uw bezit door, het liefst met een beschrijving en/of afbeelding (online). Of anders in ieder geval het hoogste nummer in die werken, met een beschrijving/afbeelding. In het commentaarblok van dit blog of direct via email.

Zo ontsluiten we gezamenlijk weer een stukje van de (Friese) kunstgeschiedenis!

  6 Responses to “Bernardus Accama nummerde zijn schilderijen. Wie heeft hoogste nummer?”

 1. Reageer: Inderdaad is 1148 nog lang niet het hoogste nummer dat Accama op zijn werken heeft geplaatst. Ook in de periode tussen 1752 en zijn dood heeft hij niet stil gezeten. In de gegevens die ik in de loop der jaren heb verzameld zijn de hoogste nummers te vinden op twee schilderijen in het Fries Museum uit 1755, de portretten van Ds. Hesseling en zijn vrouw Idske Mouter (Fries Museum inv. nr. 1937-2 en 1937-1). Deze portretten dragen de nummers 1198 en 1199. De kans is dus groot dat Accama de 1200 werken heeft gehaald, maar helaas ben ik nr. 1200 of een hoger nummer nog nooit tegengekomen. 

  Rudi Ekkart 

   
 2. Dag rudi, zeer interessant, waar bent u die informatie tegen gekomen?

   
 3. Reageer:Beste Maartje, Volgens mij legt de heer Ekkart precies uit waar de informatie over de nummering vandaan komt. Namelijk direct van de portretten in het Fries Museum. En zoals je wellicht weet is hij in Nederland, en misschien wel wereldwijd, de expert op het gebied van portretschilderijen. Inmiddels hebben we al meer hooggenummerde portretten van Accama getraceerd, maar niet boven de 1199.

   
 4. Ik heb dit schilderij – onbekende dame -in bezit,  leuk om dit te lezen.

   
 5. Reageer: Hallo Falco, Leuk om te horen. Op ons blog hebben we al een uitgebreidere versie van dit artikel met meer schilderijen van Accama: http://sneuperdokkum.blogspot.nl/2014/07/bernardus-accama-nummerde-zijn.html

   
 6. Reageer: Vandaag heeft er een mevrouw contact met mij opgenomen die een portret van Francois Bekius in haar bezit heeft door Bernardus Accama en dat is volgens de documentatie die bij het schilderij zit nr. 1182. Niet zo hoog als de nummers waarmee Rudi Ekkart kwam, maar toch…

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.