jun 122014
 

Het zomernummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 114, heeft een bijzondere cover:

de wereld-unieke drinkdobben van Ferwerderadiel gefotografeerd met een vlieger! En uiteraard is het bijbehorende, wetenschappelijke, artikel gelardeerd met nog meer bijzondere foto’s, van o.a. de Dijktempel van Ids Willemsma.
En wat te denken van de in 1889 in Morra veel ophef veroorzakende zaak van Jacob Douma die zijn vrouw spoorslags verliet en met zijn liefje en dienstbode naar de USA vertrok? Later dit jaar zal een van onze leden een reis in hun voetsporen gaan maken, langs enkele van de nakomelingen.
Jan Douwes Isema beschrijft een prachtig familieschilderij, de manier waarop hij het terug kreeg in de familie en het vermoeden dat de schilder Douwe Hansma zou zijn. Direct na publicatie reageerde ons lid Henk Goslings al dat het schilderij waarmee Douwes Isema zijn familieschilderij vergeleek niet van Hansma is maar van Gosling Posthumus. De toeschrijving aan Hansma door Peter Karstkarel in het standaardwerk Geschiedenis van Dokkum is incorrect! Hier komen we dus op terug. 

Zo is De Sneuper 114 weer gevuld met voor elk wat wils en gevarieerde artikelen, waar de volgende keer misschien ook uw onderzoek of tekst tussen kan staan. Want wij blijven afhankelijk van de kopij van onze leden! Dat en nog veel meer in dit zomernummer van De Sneuper:

Inhoudsopgave:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
– De drinkdobben in Noard-Fryslan butendyks, Marjan Vroom (gebaseerd op haar scriptie Gras upt werp)
– Opskuor in Moarre- fictie & feiten, Hans Scholte
– Familieschilderij dominee Jan Douwes, Jan Douwes Isema

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
– Meindersma’s en Meindertsma’s, Sake Meindersma
– Op zoek naar (een foto van) Aaltje de Jong (echtgenote van schrijver Jan Eekhout), Lo van Driel
– Herkomst van familienaam Schoorstra, Peter Schoorstra
RUBRIEKEN & COLUMNS
– COLUMN: Je mutte mar hoare…, Ale Hansma

– De koffer van Mathilde: Aapjes kijken, Hilda Bouta
– HERALDIEK: dorpswapens van Foudgum & Hantum, Rudolf Broersma

– Oud nieuws: Meester Wamelink betrapt tonneur, Piet de Haan
DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
– Digitaal verhaal: Familiebijbel Geeske Harmens, Hans Zijlstra

Op de Praatstoel 2: verhalen uit NOF. Bestel dit fantastische boek! Slechts 20 euro voor ruim 400 pagina’s hardcover (plus verzendkosten 6,75 ivm dikte boek. Af te halen in Dokkum en Oosternijkerk zonder verzendkosten).
 
Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar) via dit online formulier. 

Tevens kondigen we de Najaars-Ledendag van 2014 aan die door onze vereniging op zaterdag 4 oktober 2014 in het IJstijdenmuseum te Buitenpost wordt gehouden. Noteert u het alvast in de agenda! 
En, last but not least, onze leden kunnen De Sneuper ook als pdf ontvangen als ze dat willen (stuur een mail)! 

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.