jan 152014
 

Via Twitter werd ik geattendeerd op een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek, met als doel het promoten van de zoekmachine voor historische kranten, Delpher. Meer dan een miljoen boeken en artikelen uit de 17e t/m 20e eeuw kunnen daarmee doorzocht worden.

Als ode aan de vrijetijdshistorici, ofwel sneupers, zijn er mensen geinterviewd die een mooie vondst te melden hadden. Ze zijn geportretteerd in een kort filmpje waarin hun vondst toegelicht wordt. Daarbij worden ook gerelateerde vondsten in Delpher vermeld. Vervolgens kun je stemmen op je favoriete vondst. Als stemmer kun je eveneens een prijs winnen: een atlas.
Onder de sneupers die vermeld worden diverse noordelingen.

Allereerst ons lid Erik Dijkstra. Hij vond een blik met brieven uit de Tweede Wereldoorlog. In deze egodocumenten wordt door verschillende mensen soms dezelfde gebeurtenis beschreven, wat een interessant beeld geeft. Hij heeft er zelfs een prachtige website voor opgezet, Strafkamp Yde, die vele positieve reacties van nabestaanden van deze gevangenen (diverse Friezen) losmaakte. Volgens Erik begon het verhaal met het dagboek van zijn opa Eelke Dijkstra (Anjum 1901-1969, zoon van Jacob Dijkstra en Grietje Wobma). Een goede kandidaat om op te stemmen dus op de website Je beste vondst.

De Groninger gebroeders Mulder vonden in het archief een bedankbrief van de VOC aan Wiebe Hayes, een Winschoter die tijdens de Ondergang van de Batavia in 1629 een heldenrol vertolkte, in tegenstelling tot de in Dokkum opgegroeide bruut Jeronimus Cornelisz! Ook een mooi verhaal.

Ook VOC-gerelateerd is het verhaal van de Zeeuw Arthur Scheijde, die maar liefst 3 voorouders heeft die schipbreuken meemaakten. Ik kocht ooit zijn (strip-)boek over de in 1779 gestrande Woestduijn.

Maar misschien wel de mooiste, niet in het minst vanwege de naam en de connectie met mijn geboorteplaats Groningen, is de vondst in de Groninger Archieven door Nienke Smit van een brief van Cornelis Jacobs van Groenevelt, waarin de olifant Hansken vermeld wordt die in Groningen halverwege de 17e eeuw mag rondstruinen! Ook hierbij een website waarin de hele reis door de jaren van olifant Hansken in beeld gebracht wordt. Zelfs Rembrandt schilderde Hansken in 1637!

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.