dec 042013
 

Recent was ik weer eens in Museum van Loon aan de Amsterdamse Keizersgracht. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. De ingang aan de Keizersgracht geeft via de achteruitgang entree tot een binnentuin waardoor je kunt oversteken naar het prachtig gerestaureerde koetshuis, met dito koets en paardenhoofdstellen, met een ingang aan de Kerkstraat.

In de binnentuin staat halverwege een intrigerende zonnewijzer met het jaartal 1576 of 1578, waarbij een bordje ‘fragile’. Ooit had ik er al eens over gelezen en thuisgekomen vond ik het op dit eigen blog. Het blijkt nota bene uit de tuin van Stania State in Oenkerk te komen (waar het in 1950 nog stond)!
De vraag is natuurlijk hoe zo’n object in Amsterdam kan belanden zonder duidelijk relatie met het museum. Het lijkt in de tuin ook langzaam een beetje te verpieteren, gezien de groene uitslag en doffe uitstraling. Als blijkt dat de zonnewijzer een relatie met Friesland heeft, zou het niet mooi zijn om te proberen een dergelijk object terug te krijgen naar bv het Eise Eisinga Planetarium?
Het zou dan prachtig in de collectie gebruikt kunnen worden voor aanschouwelijk onderwijs over de werking van een zonnewijzer.

 Posted by at 09:33

  2 Responses to “Zonnewijzer Stania State in tuin Amsterdams Museum van Loon”

  1. Als de zonnewijzer uit 1576 of 1578 inderdaad van Stania State afkomstig is, dan hoort hij een mooi plekje in Friesland te krijgen. Zeker als hij in Amsterdam staat te verpieteren.

     
  2. In de Volkskrant van zaterdag 20 november 1954 staat dat hij nog in Oenkerk. Met het jaartal 1578

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.