dec 032013
 

Tijdens het onderzoek naar de glas-in-loodramen van de NH kerk te Hollum op Ameland doemde de vraag op wat de betekenis zou kunnen zijn van de huismerken op enkele ramen. Het bleek dat het

onderwerp Huismerken nog een vrij onderontwikkeld thema is in de Friese genealogie. Een huismerk is een eenvoudig gelijnd hoekig teken waarmee een persoon of een boerderij en het daarbij behorende bezit worden aangeduid. Er zijn wel summiere onderzoekjes bekend, zoals op Ameland, maar die zijn lang niet uitputtend en vaak slecht ontsloten.
Ook onze heraldisch huisexpert Rudolf Broersma gaf al aan dat binnen de heraldiek niet echt onderzoek is gedaan naar huismerken.
Daarom is het idee ontstaan (i.s.m. collega-redacteur van De Sneuper Jacob Roep van Amelander Historie) om een digitaal bestand aan te leggen waarin we de Naam, plaats, jaartal(len), korte beschrijving en afbeelding samen willen brengen. Hopelijk kan Hessel de Walle ons ook helpen met zijn al bestaande database van familiewapens (voor heel Friesland vind je dan al 330 stuks via veld Wapentype/ huismerk) en inscripties.

U zult vast wel eens een document in handen hebben gehad waarin onderaan de acte niet (alleen) een naam en/of handtekening stond maar ook een merkteken. Vaak staat er dan iets bij in de trant van ‘Dit is Albert Alberts zelfs gezette merk‘ (zie afbeelding). Hoewel dit in de meeste gevallen een (trillerig) kruisje is omdat ze niet konden schrijven, komt het ook regelmatig voor dat het een symbool is dat lijkt op het cijfer 4 of een soort runeteken met haakjes. Het gaat ons dus om alle tekens, behalve de reguliere kruisjes. Ook publicaties met afbeeldingen en beschrijvingen van huismerken in Noordoost Friesland zijn welkom.

Wat willen we graag ontvangen? Stuur ons via email (info apestaartje hvnf.nl) of Wetransfer (als het veel/zwaar is) de volgende gegevens onder vermelding onderwerp: Huismerk.  En dan in de tekst: Naam, plaats, jaartal(len), korte beschrijving, bronvermelding en afbeelding (als bijlage). 
Hopelijk kunnen we dan online weer een mooie bron met u delen die u bij uw historisch en genealogisch onderzoek helpen!

Huismerken minuutveldwerk Ballum, Ameland 1830


 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.