dec 202013
 

Op de website van de Universiteit van Utrecht staat een database met alle professoren die in de loop van de geschiedenis (sinds 1636) les hebben gegeven aan deze academie.
Op zoekwoord Dokkum vond ik er direct drie: Godard Gosses, Letteren en wijsbegeerte vanaf 4 november 1935, Piet Gros, Scheikunde vanaf 1 februari 2002 en Sape Talma, Geneeskunde vanaf 1881.

Sape Talma

Als je doorklikt naar een detailpagina vind je een grote rijkdom aan informatie, zoals bij Talma bijvoorbeeld:
– Gewoon hoogleraar. De ziektekunde, de ziektekundige ontleedkunde, de propaedeutische kliniek vanaf 6 oktober 1876.
– Gewoon hoogleraar. De geneeskunde, de kennis der geneesmiddelen en geneesmiddelenleer, de propaedeutische kliniek vanaf 1881.
– Gewoon hoogleraar. De geneeskunde, de propaedeutische kliniek vanaf 1908.

Naast een portret en persoonlijke informatie vind je ook:
– Opleiding en werk
– Promotie(s)
– Promotor(en)    
– Eervolle lidmaatschappen
– Einde vanwege (in dit geval): Wijziging leeropdracht
– Vakgebied: Geneeskunde

Overigens vind je nog veel ‘oudere’ professoren als je zoekwoord Franeker gebruikt. Uiteraard betreft het dan vaak professoren die hun opleiding hadden aan de Universiteit van Franeker, dus voor 1811. Zo heb je bijvoorbeeld Hieronimus van Alphen, de grootvader van de gelijknamige dichter en de Leeuwarder Cornelis Adrianus Bergsma, ongetwijfeld wel uit het geslacht uit de Dongeradelen. Twee van de oudsten zijn Bernardus Schotanus, die zowel in Franeker is geboren als daar aan de Universiteit werd opgeleid en zijn broer Meinardus Schotanus.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.