dec 062013
 

Op woensdag 11 december 2013 organiseert het Streekarchief in Dokkum een bijzondere lezing over de Obama van Fryslân, ds. Aritius Sybrandus Talma.

Honderd jaar geleden was de invoering van verplichte sociale verzekering voor ziekte en pensioen in Nederland minstens zo omstreden als ‘ObamaCare’ nu in de Verenigde Staten is. Waar Amerikanen nog tot op het bot verdeeld zijn over ‘wie sociaal verantwoordelijk is’, werd in Nederland in 1913 de knoop doorgehakt dankzij ds. Talma.

Op 9 december van dat jaar kregen zo’n 81.000 arbeiders in het hele land recht op een wekelijkse uitkering voor een stukje levensonderhoud op de oude dag. Deze ‘Ouderdomsrente’ was de voorloper van de AOW.

Spreker Lammert de Hoop (historicus en schrijver van de biografie ‘De rode dominee A.S. Talma’) gaat o.a. in op de Friese roots van Talma en de actualiteit van zijn visie in de hedendaagse discussies over sociale verantwoordelijkheid, pensioenleeftijd en de verzorgingsstaat. Ook wordt er een korte documentaire getoond.

De lezing is gratis toegankelijk en u bent van harte welkom op woensdag 11 december 2013, om 20.00 uur in het Streekarchief/de Bibliotheek Dokkum (Brokmui 62). Meer informatie op www.ontdekdebieb.nl

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.