nov 172013
 

Het is al weer even geleden dat ik via een ‘prijsvraag’ van Tresoar op Twitter het idee kreeg ingewilligd om de Volkstelling van 1744 in Friesland gedigitaliseerd te krijgen. De scans waren al wel beschikbaar maar er waren nog geen transcripties in de Tresoar database viel mij pas recent op. De voormalige gemeenten Oostdongeradeel en Westdongeradeel waren al door o.a. Piet de Haan getranscribeerd.

Na wat rondvragen bij projectleider Aly de Boer van Tresoar ontdekten we dat Rinske van Brederode de transcriptie van Dokkum voor haar rekening had genomen en eigenlijk al zo goed als klaar was. Ze stuurde de excel-file naar Tresoar, waar nog een laatste kwaliteitscontrole plaatsvond voordat het bestand online gezet kon worden en dat is dus nu gebeurd. We hebben zelf ook het excel-bestand, dus als er leden zijn die dat willen hebben/inzien mail ons dan even.
Redelijk uniek aan de Volkstelling van 1744 van Dokkum is de toevoeging van beroepsnamen bij elk huishouden. Opvallend is dat er bv vrij veel ruilebuitschippers (een soort parlevinkers) in Dokkum geregistreerd staan. Dat maakt ook een interessante vergelijking mogelijk met de Quotisatiekohieren van 1749 die ook van Dokkum bewaard zijn gebleven en in de Tresoar database te vinden zijn.
Zelf zoeken doet u dus via de site van Tresoar. Let er wel op dat er spelfouten in namen of beroepen kunnen voorkomen dus gebruik wildcards (* of %).

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.