nov 062013
 

Deze  interessante lezing zal worden gehouden op woensdagavond 20 november om 20.00 uur in de Doopsgezinde
Kerk
aan de Legeweg te Dokkum. Piter van Tuinen, zoon van een vroegere burgemeester van Dokkum, is expert op het gebied van Latijnse Scholen in Friesland.

Het huidige Admiraliteitshuis was tot begin 1900 in gebruik als Latijnse school.

De inwoners van Dokkum hadden vroeger wel eens de naam niet al te snugger te zijn. De stad heeft echter behalve topsporters en artiesten ook vele geleerden voortgebracht. Die gingen in vroeger eeuwen naar de Latijnse school. In Friesland hadden alle steden (behalve IJlst) en de dorpen Kollum en Joure zo’n instituut voor voortgezet onderwijs. Ook Dokkum dus, tot 1879, toen de laatste rector zijn laatste leerlingen naar de academie promoveerde.                                   

Met drie klassen was de school nooit erg groot en het onderwijs was zoals overal wel erg eenzijdig op het spreken, schrijven en vertalen van Latijn gericht. Maar dit gaf de leerlingen toegang tot de geleerde wereld en ook tot beroepen als secretaris of chirurgijn. De magistraat was trots op de school en de promoties waren openbare plechtigheden waar alle burgers welkom waren.                                                                                                                       
Ook al zijn de inrichting en het lesprogramma van alle Latijnse scholen min of meer gelijk, toch maken een paar factoren de school in Dokkum bijzonder. Het stadsbestuur had meestal een gelukkige hand bij de benoeming van rectoren en conrectoren. Niet altijd, want ook hier speelden drank- en ordeproblemen en geldzucht een rol. Er is een interessante schoolwet uit 1662 die licht werpt op de organisatie en de inhoud van de lessen. En onder de opvallende schoolmeesters neemt conrector Johannes Hilarides (1681-1699) een speciale plaats in met zijn moderne ideeën over onderwijs. Reden genoeg dus om aandacht te vragen voor de Latijnse school in Dokkum.

De lezing is toegankelijk voor Donateurs van stichting Oud – Dockum en belangstellenden.

Hopelijk zal naar aanleiding van deze lezing ook een artikel over de Latijnse School van Dokkum in een toekomstig nummer van De Sneuper verschijnen.

  One Response to “Lezing Meer dan drie eeuwen Latijnse School in Dokkum door Piter van Tuinen”

  1. Reageer: Als Piter van Tuinen nog eens ooit ergens een lezing geeft, laat me het weten. Ik hoor hem graag!

    Atze (22 jan 2016)

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.