nov 082013
 

Het is druk op het front van de historische cartografie. Er gaat geen week voorbij of er komt wel weer een bericht over een mooie oude kaart die online staat of, zoals bij Friesland Op de Kaart, gelijk een hele groep oude kaarten digitaal beschikbaar komen.

Deze keer wil ik kort twee kaarten delen die Friesland weergeven rond het jaar 1600.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag digitaliseerde een exemplaar van de Nederlandse editie van het Theatrum Orbis Terrarum  van Abraham Ortelius (1527-1598), verschenen te Antwerpen in 1571. De Latijnse editie van dit werk werd een jaar eerder gepubliceerd in diezelfde stad en wordt beschouwd als de eerste moderne atlas. Friesland heeft hierin een aparte dubbele pagina die u op uw scherm kunt vergroten. De kaart vermeldt als maker de monnik Sibrandus Leo van het premonstratenzer klooster Lidlum, die ook abtenkronieken heeft geschreven van Lidlum en Mariengaarde.

De Koninklijke Bibliotheek van Belgie heeft daarnaast een kaart van Blaeu uit 1604 Inferioris Germaniae Provinciarum Nova Descriptio online gezet (dus van vlak na de oprichting van de VOC in 1602), en ook hierin is Friesland tot in detail uit te vergroten. Bij dit artikel ziet u alvast een uitsnede van Friesland en de Waddeneilanden, een kwartslag gedraaid ten opzicht van wat we gewend zijn.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.