okt 032013
 

Het Nationaal Archief van Indonesie (ARSIP) heeft met behulp van Nederlandse specialisten en financiering

van het Enkhuizer Corts-fonds een deel van het Unesco-Werelderfgoed VOC-archief van Batavia gedigitaliseerd. Het project is nog in ontwikkeling maar nu al zijn de indexen en scans beschikbaar van de Dagregisters van het Casteel te Batavia van 1683-1731. Uiteindelijk moet dat de volledige reeks van 1624-1806 worden.
Het is nog maar een begin, maar ik vond al enige interessante documenten, oa over Gualter (Qualter) Zeeman en een schip dat in september 1683 op Ameland gestrand moet zijn. Het Daghregister van 1684 maakt in ieder geval melding van: De voorleden jaarse Seylonse retourschepen waren behouden int patria aangelant beneevens eenige der Batavise retourbodems van de welcke ’t kostelijke schip Tidoor door agteloosheijt van de overheden den 27e September op ’t eijlant Amelant ongeluckige was verseijlt, mitsgaders ’t schip Asia dat op de hoogte van 17 a 18 graden noorderbreedte door een orcaan zoodanigs ontset zijnde dat niet langer boven water gehouden konde worden door het volcq verlaten en gesoncken was…
Dit VOC-schip Asia (of Azie) had onderweg bij Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) al problemen met lekkages en moest toen gerepareerd worden (zie pag.nr. 248 en 249 van dit document). Het is net ten noorden van de Kaapverdische Eilanden vergaan.
Het VOC-schip Tidore was in 1668 gebouwd voor de Kamer Zeeland van de VOC en was op weg naar Hoorn toen het in 1683 op Ameland verging. Schipper was Jakob Been en de commandeur aan boord was Hendrik van Oudshoorn. Zelfs de Oprechte Haerlemsche Courant maakte er melding van op 14 oktober 1683!
Een mooie bron dus om eens goed doorheen te sneupen: http://www.sejarah-nusantara.anri.go.id/search/ ! Zie ook de diverse artikelen online. Wel even (gratis) registreren om de scans te kunnen zien.

  One Response to “VOC-schip strandt op Ameland in 1683”

 1. Geachte redactie:

  Leuk dat u aandacht besteedt aan onze West Friese vrijwilligersstichting: de Philippus Corts stichting ( in het buitenland werkzaam onder de naam: The Corts Foundation).

  Bijgaand kunt u ons team in Jakarta in actie zien: 

  http://www.youtube.com/watch?v=xlu_EC3_G7E.

  Bijgaand onze websites: http://www.sejarah-nusantara.anri.go.id

  http://www.cortsfoundation.org.

  Het is plezierig, dat vrijwilligerstichtingen kans zien om activiteiten als door u en ons gerealiseerd uit te voeren.

  mvgr Joan C. Snellen van Vollenhoven Algemeen Secretaris Corts stichtingen

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.