okt 272013
 

Zo af en toe komt er een boek uit die je als bijbel zou mogen bestempelen. Een kanjer van een boek onder redactie van Oege Kleijne, getiteld Opkomst en Ondergang van de NFLS is onlangs uitgekomen. Dit prachtige boek beslaat werkelijk elk detail dat je maar zou kunnen bedenken over de lokaalspoortjes, die met name goederen vervoerden tussen de dorpen in het noorden van Friesland en de diverse Friese steden. Niet alleen zijn vele oude afbeeldingen van treinen, stations en passagiers opgenomen, maar ook concurrerende voertuigen als bussen, trams en schepen. Het bekendste voorbeeld van een van de lokaalspoorlijnen is het Dockumer Lokaaltje, waarbij van het bekende liedje meer dan 100.000 platen zijn verkocht!

In meer dan 500 oblong bladzijden nostalgie wordt de route van de NFLS verreden met zowel beelden van de huidige situatie als de situatie op het hoogtepunt van de lijntjes. Honderden oude foto’s, het vervoer in Friesland begin 19e eeuw, alle plannen met tekeningen, vele anekdotes, materieel als locomotieven en wagons, ongelukjes, de exploitatie van de Noord-Friese lokaalspoorwegen 1900-1939 tot in detail met rekeningen, overzichten, schema’s, enfin te veel om op te noemen! Het is dus vrijwel uitgesloten dat er details over de NFLS gemist zijn in dit boek.
Als afsluiting worden alle bekende werknemers van de NFLS genoemd (229 man en vrouw), met hun functie en loon (per uur, dag, week, maand of jaar), zoals Daniel Minnes Zijlstra uit Ee, Klaas Willem Wassenaar uit Holwerd, Jacob Bansberg uit Ternaard, Gerrit Wijmenga uit Hardergarijp, Tijs Wiebe Visser van Schiermonnikoog en Koenraad Schregardus uit Dokkum. Prachtige informatie voor de genealoog!
Aanvullend op het heerlijke bladerboek is er een app beschikbaar voor smartphone en tablet (iPad etc.) waarmee in Noord-Friesland ter plekke informatie en afbeeldingen van vroeger opgeroepen kunnen worden. Een mooie multimediale benadering!
Op YouTube staan ook nog wel oude filmpjes van het Dokkumer Lokaaltje.

U kunt alvast even digitaal bladeren door een deel van het boek om een indruk te krijgen: http://www.brochure.dot72.nl/brochure/?id=39
Het boek kunt u online bestellen. Er worden ondanks het stevige gewicht geen verzendkosten in rekening gebracht! In de betere boekhandel en bv Afuk en het HCL in Leeuwarden is het boek ook verkrijgbaar. Een must voor elke sneuper met interesse in de streekgeschiedenis van Noord-(Oost) Friesland!

Nog even over het heden: Er is ook een Stichting NFLS die momenteel actief bezig is een deel van het oude spoor weer in gebruik te nemen! Goed voor de regiomarketing.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.