sep 172013
 

Het kwartaalblad Genealogie van CBG ziet er weer goed verzorgd uit.

De inhoud van dit nummer:

De matroos die moest verdwijnen
Op 16 september verscheen het boek Lutine, de spannendste Nederlandse goudjacht ooit, van Martin Hendriksma. Voor de kust van Terschelling zonk de Lutine, met aan boord een grote hoeveelheid goud. Maar hoe kon dat gebeuren? En waar ging het naar toe? Speciaal voor Genealogie beschrijft de auteur zijn zoektocht naar sporen van de enige overlevende van een scheepsramp van oktober 1799. Hendriksma beweert ook dat vissers uit Egmond en Volendam een deel van de buit al snel opdoken en daar rustig van konden gaan leven!

Sociale netwerken in de achttiende eeuw: de inwoners van Heugem
Sociale netwerken iets van deze tijd? Nee hoor. Ze zijn juist van alle tijden. En een van de belangrijkste sociale netwerken vormt de familie. Peter Prevos deed onderzoek naar de samenstelling van de bevolking van het dorpje Heugem in 1796, en bracht het dorpsnetwerk in kaart. Met als conclusie dat veel van de dorpsbewoners op de één of andere manier aan elkaar verwant waren.

Autosomaal DNA en genealogie
Genealogie is natuurlijk al lang veel meer dan het doorspitten van oude stukken op zoek naar je voorouders. De informatie bezit je zelf, in je DNA. Gerrit Woertman legt uit wat DNA is, en welke genealogische informatie uit de verschillende soorten DNA valt te achterhalen. Door de DNA-gegevens in te voeren in Family Tree DNA (FTDNA) kunnen verwantschappen en verwante plaatsen van herkomst worden aangetoond.

De missie van het Nederlands Dagboekarchief
Naar analogie van een project in Duitsland, het Deutsche Tagebucharchiv, besloten Mirjam Nieboer en Monica Soeting ook in Nederland een Dagboekarchief op te richten. In februari 2013 vond het Dagboekarchief onderdak bij het Meerstens Instituut. En er zijn nu al zo’n duizend dagboeken of egodocumenten aanwezig. Ceciel Huitema sprak met de oprichters over de collectie, de ontsluiting en de plannen voor de toekomst.

Medieval Memoria Online: meer dan een database
Op 1 februari ging het MeMO-project van start – en het blijkt een daverend succes. Guus van Breugel sprak met projectleider Truus van Bueren over de samenstelling van de database, en de samenwerking met veel verschillende andere websites en databases. Heraldicus Henk ’t Jong vertelt over zijn betrokkenheid bij het project met het beschrijven van de wapens die op de memoria staan afgebeeld.

Kijk op bronnen – afl. 9: Kerkenraadsacta
In het negende deel van de reeks ‘Kijk op Bronnen’ bespreekt Martine Zoeteman-van Pelt het gebruik van kerkenraadsacta van de Nederduits-gereformeerde kerk bij genealogisch onderzoek. Niet alleen kunnen er bijvoorbeeld de smeuïge details van de zonden van een voorouder uit worden gehaald, maar met een beetje geluk ook namen van partners en kinderen van gemeenteleden, die uit andere bronnen niet tevoorschijn zijn gekomen.

Verder zoals gebruikelijk de rubrieken Nieuws, Gesignaleerd, CBG weet raad, Uit de archiefkast, Wapenregister, Archiefwijzer, Familiejournaal, de non-fictie leestips in Familiedrukwerk, de lezerscolumn Familiekroniek en de vaste columns Memo, Favo, Digitaal, Namen en meer en Vrouwen en kinderen eerst.

Genealogie wordt vier keer per jaar toegezonden aan Vrienden van het CBG. Losse nummers zijn ook verkrijgbaar.

 Posted by at 12:05

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.