sep 182013
 

Huygens/KNAW heeft een mooie database online gezet met 18e eeuwse goederenstromen van VOC-schepen. Zo zou je kunnen achterhalen hoeveel olifanten er in die tijd tussen VOC-vestigingen verplaatst werden of wat een specifiek schip zoal aan boord had. De bron is een reeks van 55 jaren van de Boekhouder-Generaal van de VOC in Batavia. Deze worden bewaard in het Nationaal Archief te Den Haag.
De boekhouder-generaal en zijn klerken produceerden financiële overzichten van de uitwisseling van goederen tussen de Nederlandse Republiek en de VOC rond de Indische Oceaan en in Oost-Azië, alsmede van de uitwisseling tussen de verschillende regionale bezittingen en handelsfactorijen van het rijk. Jaarlijks werden afschriften van de grootboeken, negotieboeken en journalen aan de Kamers Amsterdam en Zeeland van de VOC gestuurd.

De database is gekoppeld aan Dutch-Asiatic Shipping (DAS), een database die al langer online staat met informatie over reizen van VOC-schepen.
In een korte video wordt de database en het project toegelicht:


Boekhouder Generaal Batavia from Huygens ING on Vimeo.

 Posted by at 09:38

  One Response to “Boekhouding VOC nader ontsloten”

  1. De website werkt al een paar dagen niet ..

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.