aug 132013
 

Stichting Iepenloftspul Mitselwier speelt 13,14,20 en 21 september “de Smokkelaars fan `e Skâns van schrijver/dominee Hendrik Steen. Dominee Hendrik Steen schreef onder de schuilnaam Sibe fan Aangium en leefde van 1895 (Anjum) tot 1953 (Haren)
Naar aanleiding van het feit dat het in 2013 200 jaar geleden is dat ons land van de Franse bezetter bevrijd werd (o.a. door Prins Willem Frederik van Oranje) en Nederland weer onafhankelijk werd, heeft Stichting Iepenloftspul Mitselwier een openluchtspel laten schrijven over de ‘Smokkelaars’.
Het stuk is geschreven door Simy Sevenster uit Minnertsgea. De regie is in handen van Binne Reitsma (bekend van Tresoar en onze ledendag dit voorjaar) met hulp van assistente Martha de Jong, beide uit Blija
.
De Schans betreft het verdedigingsbolwerk te Oostmahorn die gebruikt werd om aanvallen vanaf zee te pareren. De zoon van dominee Steen zei onlangs dat de boeken van zijn vader uit nood waren geschreven omdat in die tijd het inkomen van een predikant te wensen overliet. Het schrijven van boeken was dan ook een welkome aanvulling op het gezinsinkomen. Het gezin van dominee Steen bestond uit vader en moeder en acht kinderen. Ook vertelde Johan Steen dat zijn vader onder pseudoniem Siebe van Aangium schreef omdat de kerkelijk gemeente dit niet mocht weten, omdat dan men er achter zou komen dat dominee ‘bijverdiende’.
Dat dominee Hendrik Steen de naam Sibe gebruikte was niet verwonderlijk omdat tijdens zijn studententijd hij door iedereen met Sibe werd aangesproken. De achternaam Van Aangium refereert aan het dorp Anjum. De boeken zijn online nog wel antiquarisch te verkrijgen.

U kunt online kaarten bestellen of eventueel ter plekke kaarten kopen voor de voorstelling in Metslawier.

 Posted by at 12:06

  One Response to “Historisch Openluchtspel in Metslawier over Smokkelaars van de Schans”

  1. Alle jeugdboeken van Sibe van Aangium waren zo’n beetje mijn favourite boeken. En nu op 60 jarige leeftijd lees ik er nog wel eens in. Als ikzelf een avontuur had mogen beleven in een van de vele boeken had ik misschien gekozen voor Drie mannen en een hond. Eigenlijk zouden ze verfilmd moeten worden al deze boeken. Zo goed geschreven!!! Wereld jeugdliteratuur wat mij betreft.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.