aug 242013
 
Kom je er na grondig onderzoek achter dat je voorouders uit (Noordoost) Friesland afkomstig zijn, dan wil je dat vast met de rest van je familie delen. Ga daarom met de hele familie een gratis dagje uit in Friesland. Bezoek de woonplaats van je betovergrootvader en –moeder, of de werkplaats van je grootouders.
De omgeving van Dokkum en de stad zelf staan vol met monumenten waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een bijkomend voordeel van de monumenten is dat de meesten ervan gratis of voor weinig geld te bezichtigen zijn. Maak voor vertrek wel even een afspraak, dan sta je zeker niet voor een gesloten deur.


Molens
In het gebied leefde de bevolking vroeger vooral van de landbouw en veeteelt, om de weilanden en akkers te beschermen werden dijken aangelegd en natuurlijk ook molens om deze gebieden droog te houden of maken. Zeven van deze molens staan inmiddels op de monumentenlijst en staan in zo goed als originele staat te pronken in het landschap. Was opa molenaar, of keken je voorouders iedere dag naar deze bijzondere bouwwerken, dan mag een bezoekje eraan zeker niet aan je uitstapje ontbreken. Molen Zeldenrust te Dokkum is regelmatig open voor rondleidingen.

Ambachten
De oude ambachten die je voorouders in de streek hebben bedreven, zijn misschien niet meer in de familie te vinden. Met wat geluk kun je er toch nog wat meer over leren tijdens je bezoek aan de steden en dorpen. Bezoek het Admiraliteitshuis, een museum in Dokkum waar je meer leert over het leven van toen en de werkwijze van weleer. Op oude schilderijen bekijk je het leven in de streek in de afgelopen eeuwen en honderden voorwerpen in de vitrines geven je een interessante blik op het verleden.

Natuur
Voor niets komt de zon op, maar ook een mooie wandeling kost je geen cent. In het kader van je familiedag is het wellicht een leuk idee om een historische wandeling te maken over de verschillende terpen rondom Dokkum. Begin je wandeling in Holwerd en loop via paden en grasland naar Foudgum, Waaxens en Brantgum om te eindigen in Dokkum. Onderweg bewonder je de oude kerken, boerderijen en natuurlijk de terpen zelf die ook wel de ‘schatkamers van Friesland’ worden genoemd vanwege de vele archeologische vondsten die er worden gedaan.

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.