aug 092013
 

In het prachtige Schloss Eggenberg, onderdeel van het Joanneum-musea complex vlak buiten de stad Graz in Oostenrijk, kwam ik een herkenbaar schilderij tegen van de Friese schilder Jacobus Sibrandi Mancandan (1602-1680). De beschrijving bij het schilderij van de in Minnertsga geboren schilder was vrij summier en bevatte weinig verhelderends. Mancandan schilderde vooral Italianiserende landschappen en was daarnaast ook veenbaas en burgemeester van Franeker van 1637 tot 1640.
Ik meende het schilderij wel eens eerder in een publicatie gezien te hebben maar toen ik het nakeek in o.a. De Friese schilderkunst in de Gouden Eeuw van Piet Bakker kwam ik vooral veel gelijkende schilderijen van hem tegen. Ook een zoekopdracht via Google Afbeeldingen levert vele resultaten op maar niet direct het exemplaar dat in Oostenrijk hangt. De Vrije Fries of Fryslan heeft wel eens over hem gepubliceerd meen ik. Welke Friese kunstkenner kan hier nog wat meer over vertellen?

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.