aug 222013
 

In de huidige Waag op de Nieuwmarkt te Amsterdam werden vroeger anatomische lessen gegeven. Bijna

iedereen kent wel het schilderij de Anatomische Les van Professor Tulp door Rembrandt, waarop het lijk van een misdadiger ontleed wordt.
Nog steeds is een groot deel van de situatie van toen zichtbaar op de bovenverdieping van de Waag. Ook zijn er nog vele wapenschilden zichtbaar van de leden van het Chirurgijnsgilde van Amsterdam. Een van deze wapenschilden is van Folkert Snip (1733-1771), die in het Theatrum anatomicum in de Sint Anthonispoort ofwel de Waag regelmatig een anatomische les gaf. Hij was professor in de Anatomie en Chirurgie van 1762 tot zijn dood in 1771.
In het nummer 2013/2 april-juni van het historisch blad Amstelodamum staat een interessant artikel over gedenk- en presentiepenningen van de leden van het chirurgijnsgilde. De oudst bewaard gebleven penning is van 1620. Drs. C. Teulings, drs. F.F.A. IJpma en prof.dr. T.M. van Gulik verdiepten zich in een bijzondere collectie gildepenningen die zijn afgebeeld op beroemde groepsportretten van Amsterdamse chirurgijns. Hoe de chirurgijns deze
penningen gebruikten was niet precies bekend. Het blijkt te gaan om
presentiepenningen, toegangspenningen, baardragerspenningen,
knechtenpenningen en vereringspenningen. Er zijn zelfs nog persoonlijke
penningen van enkele chirurgijns die zijn afgebeeld op de
groepsportretten van het gilde.
Snip werd opgeleid in de medicijnen aan de Universiteit van Franeker waar hij zijn graad als medisch doctor (op het proefschrift Dissertatio de hydropsis per chirurgiam curatione) behaalde in 1755 als pupil van de beroemde Petrus Camper. In Parijs werd hij onderwezen in het steensnijden en de verloskunde.
Voordat hij in Amsterdam hoogleraar werd hield hij praktijk in Dokkum. Van Folkert Snip (ook wel als Volkert Snip geschreven) werd gepubliceerd Vroedkundige Aanmerkingen, en Afbeelding eener bezwangerde Baarmoeder (postuum) en ook het werk Dissertatio de lithotomia, sive calculi sectione (1761). Hij was gelieerd aan en ongetwijfeld geinspireerd door de bekende Dokkumer vroedvrouw Catharina Schrader. Folkerts vader, Douwe Snip (getrouwd met Antje Johannis Fokkema in 1719), en Vrouw Schraders man, Thomas Higt, waren beiden zilversmid en bekleedden beiden het burgemeestersambt. Bij Folkerts geboorte in 1733 was het Vrouw Schrader die als vroedvrouw optrad.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.