jul 032013
 

Via Jan de Vries uit Koudum kreeg ik een scan van een testament uit het Stadsarchief Amsterdam waarin de Dokkumer VOC-matroos Aucke Gerbrants werd genoemd. Hij tekende in 1668 dit document toen hij zich opmaakte voor een reis naar Oost-Indie met VOC-schip Utrecht (Utregt) van de Kamer Amsterdam.

Nu kan ik de essentie wel lezen, maar het leek me een leuk idee de lezers van dit blog eens uit te dagen het zelf eens te proberen. Via de reactie-link onderaan dit bericht kunt u uw (gedeeltelijke) transcriptie sturen. Via email mag ook.
Aanvullende informatie over deze matroos is natuurlijk ook altijd welkom. Overigens zit in de online database met VOC-opvarenden alleen een reis uit 1668 van de Zuidpolsbroek, dus daarin zul je onze Aucke niet vinden. Wel gaat er in 1682 nog een Lieve Gerbrandts uit Doccum naar Batavia.

  One Response to “Paleografie met VOC-opvarende Aucke Gerbrants in 1668”

  1. misschien trouwde hij voor hij op reis ging:Dokkum, huwelijken 1667
    Vermelding: Bevestiging huwelijk op 22 december 1667
    Bruidegom: Aucke Gerbrants afkomstig van Dokkum
        Bruid: Elske Luicas afkomstig van Dokkum

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.