feb 052013
 

Vader en zoon Jan Pieters en Pieter Jans Bul waren eigenaar van een galjoot waarmee ze goederen door de Sont transporteerden. Vader Jan Pieters Bul was schipper op de Drie Kooplieden en zoon Pieter Jans Bul op de Jefta. In de Sonttolregisters wordt hun achternaam regelmatig gespeld als Bol of Boll, maar ook als (De) Bull.
Jan Pieters Bul voer tussen 1698 en 1705 zeker elf keer door de Sont, terwijl Pieter Jans Bul tussen 1698 en 1725 zeven keer door de Sonttol ging.
In 1709 wordt Pieter Jans Bul in het Lidmatenboek van de Remonstrantse Gemeente Dokkum vermeld met Annetje Hendriks, naaister, die in hetzelfde boek vermeld wordt als overleden op 31 mei 1717.
Zoon Bul hertrouwde te Dokkum (voor het Gerecht en de NH gemeente) op 19 december 1717 al weer snel als Pijtter de Bul of Bull, afkomstig van Dokkum, met Stijntje Jakobs, afkomstig van Dokkum. Opmerking : hij is schipper. In 1718 wordt hij als Bol grootschipper genoemd en in 1721 wordt hij als Bul bij de doop van wederom een zoon Jan ook grootschipper genoemd.
De bestemming van vader en zoon Bul was in vele gevallen Dantzig, het huidige Gdansk. Ook werd er wel gevaren op Koningsbergen, Duinkerken en Amsterdam. Op de heenweg door de Sont voeren ze met name met ballast maar op de terugweg met huiden, linnen, pijpenkoppen en vooral rogge.

  One Response to “Galjootschippers Bul uit Dokkum rond 1700”

  1. http://www.werelate.org/wiki/Person:Pieter_Bol_%284%29
    Hierbij de link naar Pieter Jans Bol op de Stamboom pagina Werelate.

    Mocht iemand aanvullende gegevens hebben dan kan hij/zij inloggen op Wereelate en zelf de gegevens toevoegen.

    groet JSF

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.